У Держреєстрі виборців запевняють, що оновлюють дані щомісяця

У Держреєстрі виборців запевняють, що оновлюють дані щомісяця

Фото
Укрінформ
Дані Державного реєстру виборців України оновлюються щомісяця незалежно від виборів.

Про це розповів керівник Служби розпорядника Держреєстру виборців Олександр Стельмах на конференції "Виборча кампанія в Україні: основні тенденції і проблеми", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Поширюється інформація, що начебто з 2015 року Державний реєстр виборців взагалі не оновлювався. Це повна нісенітниця, тому що оновлення реєстру відбувається незалежно від проведення виборів. Державний реєстр виборців оновлюється щомісяця в порядку періодичного поновлення, що визначено нашим профільним законом", - зазначив він.

Читайте також: Державному реєстру виборців варто довіряти - голова правління ОПОРИ

За його словами, із 2015 року було змінено дані Держреєстру щодо більше 10 млн 500 тисяч українських громадян.

У цьому контексті Стельмах наголосив, що повністю не відповідає дійсності поширена раніше у ЗМІ інформація про нібито збільшення на один мільйон кількості виборців у порівнянні з 2014 роком. Він підкреслив, що останнім часом, навпаки, спостерігається тенденція до зменшення кількості виборців. Стельмах пояснив: щороку кількість включених до Держреєстру виборців зменшується на майже 200 тисяч громадян.

Разом з тим, керівник Держреєстру зауважив, що відбувається збільшення кількості громадян без офіційно зареєстрованого місця проживання. Таких громадян, за його даними, в Україні налічується вже майже мільйон, і наразі вони не можуть бути включені до списків жодної виборчої дільниці.

Стельмах переконаний, що проблема голосування громадян без реєстрації має бути вирішена, у тому числі й на законодавчому рівні.

Міжнародна конференція "Виборча кампанія в Україні: основні тенденції і проблеми" / Фото: Мінченко Геннадій, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, 19 лютого кандидат в президент Юлія Тимошенко заявила: МВС порушило кримінальну справу за її заявою про те, що "Центральна виборча комісія вирішила більш, ніж на мільйон людей збільшити реєстр виборців". За словами Тимошенко, вона вже дала правоохорнцям відповідні свідчення.

31 грудня 2018 року в Україні стартувала кампанія чергових виборів Президента, призначених на 31 березня 2019 року.

ЦВК 8 лютого завершила процес реєстрації на пост Глави держави - усього зареєстровано 44 кандидатів.

Раніше голова ЦВК Сліпачук заявила, що до списків виборців на чергових виборах Президента України 31 березня потенційно може бути включено понад 29,8 мільйона громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-