Україна залучить мільярдні інвестиції завдяки корпоративній реформі - Мінекономіки

Україна залучить мільярдні інвестиції завдяки корпоративній реформі - Мінекономіки

Укрінформ
Успішне завершення корпоративної реформи принесе нашій країні додаткові багатомільярдні інвестиції.

У цьому під час конференції “Корпоративна реформа — шлях до прозорого та ефективного управління держмайном” запевнив заступник міністра економіки України Олексій Соболєв.

Корпоративна реформа, за його словами, є не лише важливим кроком на шляху нашої країни до ЄС, а й однією з передумов її економічного зростання.

“Частка державного сектору в національній економіці дуже велика. Сподіваємося зменшити її у правильний спосіб - шляхом приватизації, розширення та розвитку приватного сектору. Паралельно необхідно впроваджувати якісне корпоративне управління у держкомпаніях, які формують значну частку нашого ВВП в умовах російської агресії. Фінальним результатом цієї реформи будуть додаткові багатомільярдні інвестиції, які ми зможемо залучити, адже маємо справді прозорі, професійні наглядові ради, які повністю відповідають за діяльність державних компаній. Держава ж, зі свого боку, здійснює адекватний нагляд за своєю власністю. Тож уся система працює як годинник”, - вважає Соболєв.

Наступне завдання на цьому шляху — формування нової культури корпоративного управління. Започаткований нещодавно, з ухваленням у лютому закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління”, процес, за оцінками посадовця, триватиме не один рік. Зараз уряд напрацьовує нормативну базу у розвиток оновленого законодавства.

“Йдеться про величезну кількість документів — постанов та інших нормативних актів, - які належить ухвалити для того, аби реформа запрацювала, щоб усі повноваження, які передаються на рівень наглядових рад, здійснювалися якомога ефективніше”, - пояснив посадовець.

Як приклад такої роботи, він навів діяльність наглядових рад компаній «Укренерго» та «Укрпошта», які успішно працюють завдяки впровадженню кращих практик корпоративного управління — зокрема, маючи можливість швидше ухвалювати рішення та мобілізувати допомогу в критичних ситуаціях.

Соболєв анонсував продовження процесу корпоратизації в Україні — зокрема, створення найближчими тижнями незалежної наглядової ради однієї з найбільших державних компаній — НАЕК “Енергоатом” - та початок корпоратизації ДП “Гарантований покупець”.

Читайте також: Україна провела реформи, які позитивно вплинули на економіку - Брінк

Як повідомлялося, на початку березня Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава”. Згідно із документом, уряд має розробити Політику державної власності - стратегічний документ, який визначатиме, з якою метою держава володіє підприємствами, які компанії є стратегічними і мають залишатися у держвласності, а які треба передати на приватизацію. Також Кабінету Міністрів належить розробити та затвердити порядок оцінки діяльності наглядових рад та процедуру визначення винагород для їх членів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-