Понад 50% українців із розумінням ставляться до підвищення тарифів на електрику

Понад 50% українців із розумінням ставляться до підвищення тарифів на електрику

Опитування
Укрінформ
Більше половини - 55% українців з розумінням ставляться до підвищення тарифів з метою забезпечення ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" 6-8 травня поточного року, передає Укрінформ.

"Більше половини (55%) опитаних з розумінням ставляться до підвищення тарифів з метою забезпечення ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури. Зокрема 45 % опитаних вважають, що для забезпечення ремонтної кампанії можуть бути підвищені тарифи на електроенергію з урахуванням матеріального статку та обсягів споживання домогосподарства, ще 10 % - що тариф варто підвищити всім споживачам", - зазначено в опитуванні.

Читайте також: Настрої під час війни: кому українці довіряють найбільше

Разом з тим, 40 % вважають, що підвищувати тарифи не треба, навіть за умов погіршення ситуації з електропостачанням. Про необхідність підвищення тарифів з урахуванням статку та споживання частіше зазначають мешканці центральних областей, обласних центрів, молодші та заможніші опитані.

Більшість респондентів - 67 % погоджуються з тим, що у випадку підвищення тарифів незахищені верстви населення мають отримати допомогу від держави. Близько чверті - 26 % з цим не погоджуються. Опитані із сільської місцевості та групи з нижчим доходом частіше за інших не погоджуються з цією тезою.

70% опитаних вважають, що минулорічне підвищення тарифу дозволило відновити на належному рівні пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури. На питання про те, чи були відновлені потужності протягом минулого року, 59 % респондентів відповіли, що інфраструктура була відновлена на достатньому рівні, 11 % — що відновлена повністю. Ще 15 % респондентів вважають, що інфраструктура була відновлена на недостатньому рівні, 2 % — що не була відновлена взагалі. 13 % опитаних не змогли визначитись щодо цього питання. Жителі східних областей, обласних центрів та опитані середнього віку оцінюють ефективність відновлення гірше.

На думку 41 % респондентів, всю енергетичну інфраструктуру потрібно відновлювати вже зараз. 52 % вважають, що наразі відновлювати потрібно тільки найважливіші об’єкти, а решту — після війни. Ще 3 % дотримуються думки, що будь-яке відновлення потрібно відкласти на післявоєнний період. Мешканці півдня та міст частіше вважають, що всю інфраструктуру потрібно відновлювати вже зараз.

Читайте також: Міненерго закликає українців до ощадливого споживання електроенергії

Аудиторія опитування: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing — телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,8 %.

Як повідомляв Укрінформ, лише половина українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії готові повернутися додому, якщо для цього будуть відповідні умови. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології наприкінці квітня поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-