Енергонезалежність бізнесу: шлях до успіху та збереження довкілля

Енергонезалежність бізнесу: шлях до успіху та збереження довкілля

Укрінформ
Про можливості переходу малого й середнього бізнесу на енергоефективні технології та досягнення ним енергонезалежності

Третій рік поспіль країна зустрічає Всеукраїнський День довкілля в умовах повномасштабної війни. Ворог цілеспрямовано нищить енергетичну інфраструктуру та завдає непоправної шкоди екології України. Між тим, відповідальне ставлення до довкілля та впровадження зелених технологій – одна з умов євроінтеграції України. Також це – нові перспективи для удосконалення й розвитку підприємництва, збільшення можливостей для експорту та загалом крок у майбутнє.

ПІЛЬГОВІ КРЕДИТИ – ДЛЯ ВТІЛЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ ПРОЄКТІВ

Саме з такою метою Фонд розвитку підприємництва разом з німецькими партнерами з KfW за сприяння Уряду ФРН втілює програму пільгових кредитів для малого та середнього підприємництва «Додай енергії твоєму бізнесу».

Фото: Офіційна сторінка МЗС України
Мартін Єґер / Фото: Офіційна сторінка МЗС України

«Охорона навколишнього середовища і скорочення споживання енергії та викидів  СО2 – пріоритет для подальшого розвитку. Створення та реалізація програми енергоефективності «Додай енергії твоєму бізнесу» стимулює українських підприємців до ефективного енергозбереження та сприяє їхній енергонезалежності. Навіть у складні для України часи ми продовжуємо допомагати її банківському і реальному секторам економіки запроваджувати міжнародні екологічні та соціальні стандарти», – наголошує Надзвичайний та Повноважний посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Мартін Єґер.

За словами Міністра фінансів України Сергія Марченка, підтримка бізнесу та його енергонезалежність є важливими чинниками фінансової стабільності нашої країни. При цьому збереження довкілля стане невід’ємною складовою повоєнного відновлення.

«Наші підприємці відважно тримають на своїх плечах економіку країни. Програми підтримки українського бізнесу допомагають їм отримати доступне фінансування, досягати більшої ефективності, ставати конкурентоспроможними, відкривати нові ринки та можливості для розвитку навіть в умовах війни», – констатував Марченко.

Програма «Додай енергії твоєму бізнесу» набирає обертів і має гарні відгуки від підприємців, які вже до неї приєдналися. Перевагами пільгового кредитування може скористатися бізнес з усієї України, крім тимчасово окупованих територій. За даними банкірів, найбільш популярна програма у Київській, Вінницькій, Тернопільській та Львівській областях.

Ось деякі приклади.

ВИРОБНИЦТВО МЕБЛІВ

Фото: Укргазбанк

За сім років свого існування компанія «Меблевий Парк» створила 200 робочих місць, чотири потужні виробництва меблів на понад 13,5 тис. м², два шоуруми для видачі готової продукції та центри меблів у Львові, Луцьку, Івано-Франківську, Хмельницькому, Ковелі та Тернополі.

Фото: Укргазбанк

«Ми прагнемо поєднувати інноваційний підхід з високою якістю виробництва. Тому на залучені від пільгового кредиту кошти встановили інноваційне обладнання для високоточного свердління меблевих деталей. Новий верстат значно продуктивніший за старий, адже може робити майже у 2,5 рази більше отворів за годину і має енергоефективну технологію, що дуже важливо для нас», – розповів директор підприємства Тарас Приступа.

Фото: Укргазбанк

Як зазначають в компанії, двигун верстата оснащений частотним перетворювачем, що суттєво зменшує споживання електроенергії. Крім того, нове обладнання використовує на 30% менше часу для обробки складних деталей, що також сприяє енергоефективності виробництва. А ще підприємці підрахували, що завдяки реалізації проєкту зменшаться викиди СО2 – майже на 6 тонн на рік.

Кредит на обладнання за програмою «Додай енергії твоєму бізнесу» компанія брала в “Укргазбанку”.

ТЕПЛИЧНЕ ГОСПОДАРСТВО

Скористалася можливостями програми й компанія з вирощування печериць «Совіта Плюс» зі Львівщини.

«Тепличне господарство потребує безперебійного підтримання заданого клімату, тому електроенергії споживає багато. Вже давно думали про альтернативні енергорішення, і ось вдалося через Банк Львів залучити пільгове фінансування за програмою «Додай енергії твоєму бізнесу». За кредитні кошти вже придбали сонячну електростанцію, яка живитиме теплиці. Обсяг генерації такої станції – 55,7 МВт·год/рік. Це, за прогнозами, скоротить споживання первинної енергії на 139,2 МВт·год/рік. Зможемо й викиди СО2 зменшити щорічно на 59,3 т. Цінуємо підтримку таких проєктів, бо переконані, що енергетична незалежність кожного бізнесу — це шлях європейської країни», – ділиться враженнями співвласниця компанії Мар’яна Квик-Маланюк.

Фото: НБУ
Фото: НБУ

НЕ ЛИШЕ ГРОШІ, А Й ГОТОВІ РІШЕННЯ ДЛЯ БІЗНЕСУ

Голова правління ФРП Андрій Гапон зазначає, що програма «Додай енергії твоєму бізнесу» може також поєднуватися з іншими програмами Фонду розвитку підприємництва, зокрема з державною програмою «Доступні кредити 5-7-9». За його словами, це суттєво зменшує вартість кредитів, в деяких випадках – навіть до нульової ставки.

«Перевагами програми «Додай енергії твоєму бізнесу» вже скористалися підприємці майже з усіх областей України. Пільгових кредитів видано загалом на 150 млн. гривень. Це – половина від 7 млн євро кредитних коштів програми, наданих Мінфіну через Німецький банк розвитку KfW та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Програма довгострокова і втілюється ФРП у рамках Проєкту Уряду Німеччини «Рефінансування енергоефективних інвестицій МСП України через фінансовий сектор» за фінансової підтримки KfW, ЄС та у межах ініціативи EU4Business», – каже Гапон.

Таке поважне представництво, за його словами, гарантує надійність програми та захист підприємця від валютних коливань та інших ризиків.

У нагоді підприємцю стане й каталог енергоефективного та енергозберігаючого обладнання, який служить підказкою фактично готових рішень для будь-якого бізнесу, виробництва чи послуг. Про них можна дізнатися, безпосередньо звернувшись до одного з уповноважених банків програми.

«Чим більше екологічно відповідальних підприємств в країні, тим більший внесок бізнесу у збереження довкілля. Це ще актуальніше зараз, коли війна завдає великої шкоди екології України. Тому проєкти підтримки українського підприємництва, зокрема, програма «Додай енергії твоєму бізнесу», які сприяють енергонезалежності та мають екологічну складову, вкрай потрібні. Для Укргазбанку, як банку сталого розвитку, допомога підприємствам у реалізації енергоефективних проєктів, спрямованих на зменшення викидів СО2, є стратегічним пріоритетом», – каже в.о. голови правління Укргазбанку Родіон Морозов.

Задоволені участю у програмі і в Банку Львів.

«Впровадження енергоефективних проєктів позитивно впливає на довкілля. Важливо, що це розуміє бізнес-спільнота України. Банк Львів завжди готовий підтримувати свідомих підприємців на шляху сталого розвитку. Нині – це вже не тренд, а необхідність. Наші фінансові та експертні можливості неабияк сприяють зростанню зеленої економіки тут і зараз», – наголошує віцепрезидентка банку Наталія Осадчій.

Важливо, що в межах програми передбачено також надання безоплатних консультацій у питаннях розвитку бізнесу, його експертної оцінки, масштабування, виходу на нові ринки тощо.

Таким чином програма «Додай енергії твоєму бізнесу» дозволяє мікро-, малому та середньому бізнесу не лише вистояти в умовах безпрецедентних воєнних викликів, а й дбати про довкілля, його збереження та швидке відновлення після української перемоги.

Владислав Обух, Київ

Перше ф ото: depositphotos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-