Україна може запозичити у Камбоджі підхід розмінування земель - Мінекономіки

Україна може запозичити у Камбоджі підхід розмінування земель - Мінекономіки

Укрінформ
Україна може перейняти у Камбоджі досвід утилізації вибухонебезпечних предметів.

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час візиту української делегації до Камбоджі, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Розмінування не має закінчуватися лише очищенням території і знищенням вибухонебезпечних предметів. У Камбоджі за підтримки міжнародних партнерів запровадили цілісний підхід, який включає як безпосередньо розмінування, так і допомогу громадам та безпосередньо людям, які починають працювати на очищеній землі. Йдеться про навчання, відновлення інфраструктури тощо. Це дозволяє не просто розмінувати територію, але й повернути туди людей і дати поштовх розвитку території. І це той досвід, який Україна має впроваджувати», – вважає заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

Зазначається, що за рівнем технологій, залучених до процесу гуманітарного розмінування, Україна попереду, але може запозичити у Камбоджі досвід утилізації вибухонебезпечних предметів. В країні значну частину виявлених ВНП не підривають, а утилізують, вилучаючи при цьому дефіцитну в регіоні вибухівку. Україна ж завдяки утилізації зможе перш за все зменшити кількість підривів, що доброякісно вплине на довкілля.

«Камбоджа – це нагадування, як довго вибухонебезпечні предмети можуть впливати на життя людей. У 2022 році майже через 30 років після настання миру в країні від підривів на мінах загинуло 10 людей. Це тільки підтверджує наші наміри прискорити темпи гуманітарного розмінування в Україні, щоб у майбутньому від вибухонебезпечних предметів страждало менше людей», – зауважив Безкаравайний.

Читайте також: Зеленський під час поїздки на Чернігівщину: Треба пришвидшити розмінування аграрної землі

Як повідомлялося, в Україні понад 170 тисяч квадратних кілометрів потенційно забруднених територій, які потребують обстеження на наявність мін та вибухонебезпечних предметів. Значна частина із них – землі сільськогосподарського призначення. Аби швидше повертати їх в обіг, Мінекономіки запровадить у квітні державну програму компенсації аграріям витрат на очищення сільгоспугідь від вибухонебезпечних предметів, відшкодовуючи 80% коштів, потрібних для розмінування.

Фото: пресслужба Мінекономіки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-