До $400 мільйонів: у Нацбанку оцінили втрати імпорту в лютому через блокаду кордонів

До $400 мільйонів: у Нацбанку оцінили втрати імпорту в лютому через блокаду кордонів

Інфографіка
Укрінформ
Відновлення блокади західних кордонів у лютому мало більший вплив на імпорт товарів; за оцінками регулятора втрати імпорту в лютому становили 350-400 млн дол. США.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті НБУ на тему: "Макроекономічний та монетарний огляд, квітень 2024 року", повідомляє пресслужба регулятора.

"У лютому не відбулося традиційного для цього місяця зростання імпорту товарів через відновлення блокади західних кордонів. За оцінками НБУ, втрати імпорту в лютому становили 350-400 млн дол. Найбільше знизилися закупівлі продовольчих товарів (риба, плоди/горіхи), промислових виробів (одяг, взуття) та деревини", - йдеться в звіті.

Натомість відбулося зростання імпорту нафтопродуктів та окремої хімічної продукції (добрив та фармацевтики). Це може свідчити як про нижчу інтенсивність блокування кордонів для автомобільних перевезень товарів військового призначення, так і переорієнтацію цих закупівель на інші торгові та транспортні шляхи.

У лютому фізичні обсяги експорту зернових були найвищими з початку повномасштабного вторгнення та лише незначно меншими, ніж у січні 2022 року.

Водночас експорт продукції ГМК дещо пригальмував. З огляду на орієнтацію поставок даної продукції на країни Азії це може бути спричинено кризою в Червоному морі та послабленням попиту з боку Китаю. Загалом експорт товарів у січні-лютому був максимально наближений до показників до повномасштабного вторгнення.

Читайте також: Бізнес покращив оцінки своєї діяльності - Нацбанк

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський в одному зі своїх відеозвернень заявив, що ситуація на кордоні з Польщею, де відбувається блокування руху вантажівок, вже давно вийшла за межі економіки та моралі. Із 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції й відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-