Укренерго приєднається до ITC-механізму з 1 липня

Укренерго приєднається до ITC-механізму з 1 липня

Укрінформ
НЕК "Укренерго" з 1 липня приєднається до механізму, що забезпечує компенсацію витрат за використання міждержавних інтерконекторів при транзиті електроенергії.

Про це повідомив голова правління Укренерго Володимир Кудрицький у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Отримав позитивне повідомлення від наших колег з ENTSO-E, які схвалили приєднання Укренерго до ITC-механізму з 1 липня. Цей механізм діє в Європі та забезпечує операторам енергосистем прозорий та зрозумілий принцип компенсації витрат за використання міждержавних інтерконекторів при транзиті електроенергії", - написав Кудрицький.

Він пояснив, що Укренерго отримуватиме компенсацію інфраструктурних витрат та технологічних втрат в українській магістральній мережі при транзиті електроенергії з європейських країн. З іншого боку, компанія також сплачуватиме свою частку за транзит української електрики мережами країн-сусідів.

"Розмір такої компенсації буде залежати від річних обсягів транзитної електроенергії, яка «пройшла» українською мережею. Чим він більший, тим більші кошти ми зможемо отримати для подальшого розвитку енергетичної інфраструктури", - додав Кудрицький.

Крім того, додав він, приєднання до європейського ITC-механізму назавжди прибирає підстави для довготривалих судових спорів на українському ринку електроенергії щодо того, хто має покривати інфраструктурні витрати при міждержавних обмінах.

Читайте також: Синхронізація з ENTSO-E допомогла залучити 27 тисяч МВт-година аварійної допомоги

Як повідомлялося, 16 березня 2022 року після трьох тижнів роботи в ізольованому режимі енергосистема України була синхронізована із ENTSO-E. У квітні того ж року Україна набула статусу члена-спостерігача в організації.

14 грудня 2023 року НЕК "Укренерго" стала повноправним членом Європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-