Укренерго отримало статус повноправного члена в ENTSO-E

Укренерго отримало статус повноправного члена в ENTSO-E

Укрінформ
НЕК "Укренерго" стала повноправним членом Європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький у Фейсбуці.

"З 1 січня 2024 року наша компанія матиме рівні права та обов’язки з операторами енергосистем європейських країн. «Укренерго» голосуватиме під час засідань вищих керівних органів ENTSO-E. Передбачається, що «Укренерго» матиме 4-у за розміром кількість голосів серед операторів енергосистем ENTSO-E. Це означає, що український оператор системи передачі впливатиме на стратегічний розвиток та правила функціонування загальноєвропейської енергетичної мережі", - написав він.

В Укренерго підкреслили, що набуття компанією» юридичного статусу члена ENTSO-E – це наступний крок на шляху євроінтеграції української енергосистеми.

Повноправне членство дозволить брати участь у розробленні Мережевих кодексів – правил роботи, які сприяють інтеграції та ефективності ринку електроенергії; у розробленні і затвердженні регіональних інвестиційних планів, та працювати в групі з правових та регуляторних питань. Рішенням Асамблеї ENTSO-E ухвалюються такі важливі документи, як 10-річний План розвитку європейської мережі та стратегії щодо подій, які суттєво впливають на технічні, безпекові, ринкові чи фінансові умови роботи операторів системи передачі Європи.

Крім того, Укренерго братиме участь у підготовці пропозицій до річної програми роботи ENTSO-E, а також у розробці пропозицій та рекомендацій для Асамблеї щодо стратегічних пріоритетів співпраці операторів та ключових рішень.

Читайте також: Україна може імпортувати до 1,7 ГВт електроенергії - Шмигаль

Як повідомлялося, екстрена синхронізація української енергосистеми з ENTSO-E відбулася 16 березня 2022 року. У квітні того ж року Укренерго набуло статусу члена-спостерігача в організації.

Фото: Укренерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-