Зростанню економіки торік сприяла м’яка фіскальна політика - Нацбанк

Зростанню економіки торік сприяла м’яка фіскальна політика - Нацбанк

Укрінформ
Значний внесок у зростання економіки минулого року мала м’яка фіскальна політика, що підживлювала внутрішній споживчий та інвестиційний попит.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Рекордні бюджетні витрати на оборону та безпеку зумовили подальше збільшення ролі державного сектору в економіці. Так, споживання державного сектору в цілому за рік зросло на 9%, а його частка у ВВП за два роки більш ніж подвоїлася (у 2023 році сягнула майже 42% порівняно з близько 18% у 2021 році)", - йдеться в повідомленні.

Приватне споживання зросло на 6,1% завдяки відновленню зростання реальних доходів населення, в тому числі зарплат у приватному секторі економіки. Водночас упродовж минулого року чисельність вимушених українських мігрантів за кордоном надалі збільшувалася, що обмежувало відновлення споживчого попиту.

У Нацбанку зазначають, що інвестиційна діяльність у 2023 році зросла на 52,9%. Стрімке зростання інвестицій насамперед зумовлювалося значними видатками бюджету, хоча й приватний сектор демонстрував ознаки пожвавлення інвестиційної активності на тлі поліпшення фінансових результатів. Бізнес, зокрема, інвестував у розбудову логістичних потужностей, відновлення енергетики, засоби автономного енергозабезпечення тощо.

Читайте також: Уряд цьогоріч прогнозує зростання ВВП на 5%

Сприятливу динаміку показників більшості видів діяльності впродовж 2023 року визначала не лише низька база порівняння першого року повномасштабної війни, але й успішна адаптація бізнесу до воєнних умов, а також значні обсяги державної підтримки. Найсуттєвіше зростання валової доданої вартості (далі – ВДВ) відбулося в секторі будівництва. Хоча низька база порівняння відіграла значну роль, зростання в цьому виді діяльності підтримували, зокрема, витрати бюджету на відновлення зруйнованої інфраструктури в умовах повномасштабної війни.

Завдяки значним бюджетним видаткам на безпеку та оборону другий рік поспіль зростала ВДВ сектору державного управління та оборони. За два роки ВДВ цього виду діяльності збільшилася на більш як 46%, а його частка збільшилася з близько 6% у 2021 році до 22% у 2023-му.

Відновилося зростання ВДВ охорони здоров'я з огляду на високу потребу в медичних послугах через війну.

Значні оборонні замовлення, переробка високих врожаїв і відновлення внутрішнього попиту позначилися на зростанні переробної промисловості.

Читайте також: Цьогоріч в Україні будуть масштабовані програми підтримки національного виробника

Збільшення ВДВ у ІТ-галузі відновилося після падіння – загалом темпи зростання цієї галузі були третіми за розміром (її випереджали лише сектори будівництва та переробної промисловості). Це, зокрема, може пояснюватися оборонними потребами та розвитком державних електронних послуг.

Надсприятливі погодні умови торік зумовили рекордну врожайність більшості сільськогосподарських культур і відповідно збільшення врожаїв порівняно з 2022 роком. У результаті ВДВ сільського господарства повернулася до зростання. Водночас розбудова альтернативних експортних шляхів посприяла відновленню транспортної галузі та разом із пожвавленням споживчого попиту підтримала зростання сектору торгівлі.

Як повідомлялось, у 2023 році реальний ВВП зріс на 5,3%. Номінальний ВВП становив 6537,8 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-