Україна стала більше перевозити зернових морем, аніж суходолом - Укрзалізниця

Україна стала більше перевозити зернових морем, аніж суходолом - Укрзалізниця

Укрінформ
Через переорієнтацію зернових вантажів із західних кордонів на напрямок морських портів Великої Одеси в АТ «Укрзалізниця» фіксують зменшення обсягів передачі на кордоні з усіма країнами.

Про це у Фейсбуці повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов, передає Укрінформ.

«Вагонопотік із зерновими вантажами переорієнтувався із західних кордонів на напрямок морських портів Великої Одеси. Фіксується зменшення обсягів передачі зернових вантажів на кордонах з усіма без виключення сусідніми країнами – Угорщиною, Словаччиною, Польщею, Румунією», – йдеться в повідомленні.

Так, у березні на кордоні із Польщею показник середньодобової передачі вагонів із зерном становив 78,26 ваг/доба (–13,74 ваг/доба, або –14,93% до лютого 2024 року), на кордоні з Румунією – 67,58 ваг/доба (–21,42 ваг/доба, або –24,07%), на кордоні з Угорщиною – 35,55 ваг/доба (–1,14 ваг/доба, або -3,11%), на кордоні зі Словаччиною – 41,26 ваг/доба (–15,25 ваг/доба, або –26,99%).

Читайте також: Сольський про обсяги агроекспорту: За день через порти стільки ж, скільки за місяць через Польщу

Загальний показник середньодобової передачі зернових вантажів + жмихи у березні склав 307 ваг/доба. У порівнянні із лютим він зменшився на 66 ваг/доба, або на 17,69%.

За словами Ткачова, наразі передачі вантажів нічого не заважає, прикордонні залізничні переходи працюють у штатному режимі.

Водночас за останній тиждень зросла кількість вагонів із зерном, що рухаються в напрямку портів Великої Одеси – до 7 803 вагонів, або на 10,48%. При цьому середньодобовий показник вивантаження за тиждень зменшився на 3,18% – до 1 368 ваг/доба.

Ткачов зауважує, що збільшенню вивантаження в портах заважають постійні повітряні тривоги, оскільки персонал портових операторів вимушений знаходитися в бомбосховищах. Крім того, через системні удари агресора по енергетичній інфраструктурі фіксуються тимчасові збої в живлені терміналів Одеського порту.

Читайте також: Потік зернових вантажів переорієнтувався на порти Великої Одеси - Укрзалізниця

«Наразі третина від усіх залізничних вантажів перевалюється саме через припортові станції, що забезпечує понад 60% завантаження морських портів. В основному це вантажі, які прямують на експорт, зокрема українське зерно. У березні ми виконали фактично всі заявки вантажовідправників і продовжуємо покращувати експлуатаційні показники...» – зазначив голова правління УЗ Євген Лященко, передає сайт Укрзалізниці.

Так, у березні через припортові станції було перевезено 5,3 млн т вантажів (з них 2,7 млн т зернових), через західні прикордонні переходи – 3,4 млн т (484 тис. т зернових).

На експорт минулого місяця залізницею було перевезено 8 млн т вантажів, з них 3,2 млн т – зернові вантажі.

Читайте також: За березень з України вивезли 5,2 мільйона тонн зернових та зернобобових

Загалом на експорт перевезено 51% від усіх вантажів.

У внутрішньому сполученні, яке за обсягами вкотре поступилось експорту, у березні було перевезено 7 млн т, що на 11% більше від показника березня минулого року. Імпортні перевезення зросли на 65% до березня 2023 року й становили 808,3 тис. т.

Наразі АТ «Укрзалізниця» та портові оператори працюють у штатному режимі.

Як повідомлялося, українським морським коридором, який було відкрито в серпні минулого року, вже відправлено на експорт 33,8 млн т вантажів, з них 23,1 млн т – аграрна продукція.

Фото: Facebook Валерія Ткачова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-