Внаслідок останніх масованих атак Україна втратила 10% генерації - експерт

Внаслідок останніх масованих атак Україна втратила 10% генерації - експерт

Укрінформ
Високовольтна інфраструктура має резерви для відновлення після масованих ударів, а пошкоджені потужності електростанцій потребують довготривалих ремонтів.

Про це сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"З одного боку, удари по високовольтних лініях дуже чутливі. Але з іншого - там підготовка краща. Укренерго має резерв обладнання і певний його потік, має кращу, ніж генерація, систему захисту, в тому числі пасивного", - сказав Харченко.

Він зазначив, що споживачі, які постраждали внаслідок обстрілів 22-23 березня, уже заживлені, й процес відновлення енергопостачання відбувається стабільно. Йдеться про Харківську, Одеську, Хмельницьку області.

"Що стосується генерації, тут усе погано. Удари нанесені дуже суттєві, розбито багато генеруючих потужностей. Ми втратили понад 10% генерації, яка була нам доступна ще 20 березня", - зауважив експерт.

Швидше за все, вважає він, пошкоджені потужності не вдасться відновити повністю навіть до початку наступного опалювального сезону. При цьому найгірша ситуація - у вугільній генерації.

"Я не бачу, яким чином, за рахунок чого і навіть в які терміни будуть відновлюватися вугільні енергоблоки", - сказав Харченко.

Він нагадав, що зараз в аварійному ремонті перебуває атомний енергоблок, який працював на зниженій потужності під час опалювального сезону і строки повернення якого в енергосистему невідомі. Експерт наголосив, що це ускладнює ситуацію після обстрілів.

"Зараз нам пощастило, що ми у весняному нижньому піку споживання, й одночасно вся гідроенергетика, яка може працювати, працює на повну потужність. Влітку ситуація зміниться", - сказав він.

За оцінкою Харченка, зараз навіть з урахуванням максимального імпорту в літні місяці важко передбачити, який дефіцит може виникнути в енергосистемі. Тому він рекомендує українцям підготуватися до можливих обмежень енергопостачання.

Водночас, підготовка до наступного опалювального сезону потребуватиме екстрених заходів.

Читайте також: На Криворіжжі й Харківщині діють обмеження на споживання електроенергії - Укренерго

Як повідомлялося, у ніч на 29 березня росіяни знову завдали масованого удару по об'єктах енергетики. Зокрема, через атаку постраждали три ТЕС Групи ДТЕК.

Попередній масований удар відбувся 22 березня, постраждали теплоелектростанції, ДніпроГЕС та високовольтні підстанції.

Фото: ДТЕК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-