Ефект від атак дронів по нафтопереробці РФ уже є, за пів року він буде відчутнішим - експерт

Ефект від атак дронів по нафтопереробці РФ уже є, за пів року він буде відчутнішим - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Атаки українських безпілотників на нафтопереробні підприємства Росії вже вплинули на обмеження експортних можливостей РФ, але поки некритично, у разі продовження системної роботи за пів року цей вплив буде відчутнішим.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

"Перший швидкий ефект (від атак безпілотників на нафтопереробні підприємства Росії - ред.) уже помітний. Поки що зниження (експортних можливостей РФ - ред.) не є критичним, але я не думаю, що наші удари по російській інфраструктурі припиняться. Навпаки, це перехід на новий етап, коли дії стають системними і послідовними", - сказав Гончар, додавши, що "в принципі, це те саме, що роблять росіяни стосовно нас, починаючи з 2022 року".

Він зазначив, що сучасні військові технології передбачають точкове "хірургічне " завдання ударів.

"Звісно, вони не мають фатальних наслідків для заводу в цілому, але впливають на зменшення виробництва на заводі, принаймні на тривалий час", - пояснив експерт.

За його словами, найбільшої шкоди ударами українських безпілотників було завдано Туапсинському нафтопереробному заводу, який мав одну ключову технологічну установку.

"Це наслідок гонитви за гігантоманією - зробили найбільшу в Росії і одну з найбільших у світі. На інших заводах, як правило, є декілька таких технологічних установок, декілька ліній переробки. Але коли уражується одна і найбільша, як у випадку удару по Нижньому Новгороду, то відразу половина потужностей "вирубається", - констатував президент Центру глобалістики «Стратегія XXI».

Читайте також: Атаки на три НПЗ зупинили 12% нафтопереробних потужностей Росії - Bloomberg

Експерт зауважив, що росіяни можуть її відновити - "залізо вони зроблять, у них є такі можливості, але все одно це потребуватиме часу, напевно, місяців". Проблемою буде десь узяти відповідне обладнання, тому що діють санкції, тож Росії буде нелегко його отримати.

"Як правило, всі сучасні технологічні установки, які росіяни встановили протягом останніх 10-15 років модернізаційного періоду, є західними. І тепер для них (росіян - ред.) питання хіба що знайти китайський аналог, чим вони й займаються. Тому нам треба продовжувати нищити всю цю інфраструктуру, і це дасть ефект як на лінії фронту, так і з точки зору поповнення Росією бюджету війни. Просто результат не буде швидким", - застеріг Гончар.

У відповідь на запитання, що відчутніше впливає на обмеження експортних можливостей РФ - удари безпілотників чи санкції, він зазначив, що треба "поєднувати одне й друге".

Експерт висловив оптимістичний прогноз стосовно того, що Україні вдасться зменшити нафтові доходи РФ, але, за його словами, головна умова - системність і послідовність дій.

Читайте також: У Росії після нальоту дронів загорілися нафтобази в Орлі та під Нижнім Новгородом

"Якщо такі дії будуть принаймні впродовж, як мінімум, пів року, то ефект уже буде відчутним", - спрогнозував президент Центру глобалістики «Стратегія XXI». .

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на джерело у ГУР, нафтопереробне підприємство «Первый завод» у Калузькій області РФ у ніч проти 15 березня атакували безпілотники Головного управління розвідки Міноборони України.

Раніше російські ЗМІ поінформували, що в ніч проти п’ятниці, 15 березня, три безпілотники влучили у нафтозавод у Калузькій області, пошкоджено обладнання підприємства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-