Кордон та імпорт до ЄС: у Львові 11 березня збереться міжурядова комісія України і Польщі

Кордон та імпорт до ЄС: у Львові 11 березня збереться міжурядова комісія України і Польщі

Ексклюзив
Укрінформ
У Львові в понеділок, 11 березня, відбудеться девʼяте засідання Українсько-польської Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва під співголовуванням віцепремʼєр-міністра Ірини Верещук і міністра розвитку і технологій Польщі Кшиштофа Гетьмана.

Як повідомив у коментарі кореспондентові Укрінформу посол України в Польщі Василь Зварич, сторони обговорять широкий спектр економічних питань, серед яких - розблокування спільного кордону і заборона на імпорт до Європи російських і білоруських агропродуктів.

Український дипломат поінформував, що робота цієї комісії - це один із дієвих механізмів двостороннього діалогу, який охоплює практично всі найважливіші питання українсько-польських взаємовідносин. Попереднє засідання комісії відбулося у польському Ряшеві 22 вересня 2022 року.

“З приходом до влади у Польщі нового уряду (у грудні минулого року – ред.) ми маємо намір посилити роль комісії, зробити її ключовим майданчиком для координації двосторонньої співпраці з питань торговельно-економічного співробітництва”, - зазначив Зварич.

Він додав, що в межах комісії обговорюватимуться актуальні і нові проєкти інвестиційної, інфраструктурної, транспортної, енергетичної, прикордонної і митної співпраці, розбудови пропускної спроможності пунктів пропуску, співпраці в галузі довкілля і охорони здоровʼя, туризму.

Читайте також: Єврокомісія вживатиме конкретних заходів щодо агропродукції з Росії та Білорусі - Домбровскіс

“Важливу увагу буде приділено сільськогосподарській тематиці, у тому числі в контексті фермерських протестів, які тривають у Польщі та інших країнах ЄС. В рамках засідання комісії відбудеться зустріч міністрів сільського господарства двох країн”, - повідомив посол України в РП.

Він додав, що в цій галузі важливо знайти взаємоприйнятну формулу співпраці, яка б відповідала домовленостям і політиці ЄС, інтересам і польських і українських фермерів та дозволила припинити блокування польськими протестувальниками руху вантажного транспорту через українсько-польський кордон, що завдає істотних збитків економіці наших держав.

“Ми також будемо активно спільно працювати над забороною імпорту російської і білоруської сільськогосподарської продукції до країн ЄС, проти російських ігрищ на продовольчому ринку Європи і світу, що насправді є основним джерелом проблем для польських, українських фермерів та фермерів інших країн Європи”,- наголосив Зварич.

Він підкреслив, що метою засідання у Львові буде також те, щоб заплановані на кінець березня у Варшаві міжурядові консультації на рівні глав урядів (планується на 28 березня – ред.) “відбувалися на тлі уже розблокованого кордону, що дозволило б зосередити увагу на стратегічно важливих питаннях нашої взаємодії, у тому числі в контексті підготовки до передвступних переговорів між Україною та ЄС”.

Він додав, що засідання у Львові має вкотре продемонструвати, що "відносини між Україною і Польщею є багатовимірні і не обмежуються лише темою кордону і повʼязаними з цим емоціями, які підживлює російська сторона через різні провокації, щоб посварити наші держави і народи”.

Зварич висловив упевненість, що "спільними зусиллями вдасться врегулювати проблемне питання кордону, а значить Путіну не вдасться досягти своєї мети”.

“Польща залишається одним з найважливіших партнерів України в Європі, підтримує Україну в ЄС і НАТО, безперешкодно надає військову і гуманітарну допомогу Україні і є нашим надійним партнером на міжнародній арені в ключовому для всіх нас питанні - якнайшвидшому здобутті перемоги у розвʼязаній Росією війні та притягненні країни-агресора до відповідальності”, - резюмував посол України в Польщі.

Як повідомлялося, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають блокади фермерами доріг, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

Заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка в інтерв’ю Euractiv заявив, що Україна та Польща близькі до розробки заходів, які допоможуть вирішити суперечку щодо імпорту української сільськогосподарської продукції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-