Влада має активніше залучати вільні кошти населення та бізнесу в ОВДП - Гетманцев

Влада має активніше залучати вільні кошти населення та бізнесу в ОВДП - Гетманцев

Ексклюзив
Укрінформ
Одним із найважливіших завдань для покращення фінансових можливостей держави є подальша активізація залучення вільних коштів фізичних та юридичних осіб у військові облігації.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він нагадав, що до війни на руках в українців було приблизно 50 мільярдів доларів. Навряд чи зараз ця сума суттєво зменшилася. І для країни це – неабиякий резерв позичкових коштів. Адже через війну залучення ресурсу на світових фінансових ринках завдяки механізму комерційних запозичень фактично неможливе.

«Але чи готове населення вкладати свої накопичення в ОВДП, - це інше питання. Власне те, що ОВДП є достатньо потужним джерелом фінансування дефіциту бюджету, це також правда і також перемога. До речі, портфель ОВДП у власності бізнесу і населення з початку війни зріс майже удвічі – це плюс 90 мільярдів гривень на потреби держави. Але подальша активізація залучення вільних коштів у цей інструмент, збільшення глибини і ліквідності ринку ОВДП, погоджуюся, - важливе для всіх нас завдання», - наголосив депутат.

Гетманцев також акцентував увагу на покращенні залучення у військові облігації коштів банківських установ. Зокрема, завдяки тому, що НБУ надав стимули для розвитку внутрішнього ринку ОВДП, підвищивши норми резервування і дозволивши банками покривати до 50% від загального обсягу обов’язкових резервів за рахунок бенчмарк-облігацій. Проте голова фінансового комітету не підтримує позицію деяких економістів, котрі пропонують повністю витіснити із банківських активів депозитні сертифікати НБУ, замінивши їх державними облігаціями.

Читайте також: Мінфін розмістив ОВДП на понад 11 мільярдів

«Зі сторони може здатися, що ці інструменти на практиці вступають у певну конкуренцію. Але це не так. Національний банк не може повністю відмовитися від депозитних сертифікатів, бо через них він абсорбує зайву гривневу масу. І це є одним з найефективніших інструментів впливу регулятора на вартість грошей, обсяг грошової маси та відповідно - на інфляцію. Тому неможливо вимкнути один із цих інструментів. І «педалювати» розвиток одного на шкоду іншому, тим більше, в умовах структурного профіциту ліквідності, недоречно», - переконаний Данило Гетманцев.

Читайте також: Уряд готує законопроєкт про введення військового збору для ФОПів - Гетманцев

Як повідомлялося, у січні-лютому уряд України залучив від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на аукціонах понад 74 млрд грн в еквіваленті. Загалом упродовж дії воєнного стану залучено понад 892 млрд грн в еквіваленті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-