Конфлікт на кордоні з Польщею у ПП «Корчова» вдалося залагодити - генконсул України

Конфлікт на кордоні з Польщею у ПП «Корчова» вдалося залагодити - генконсул України

Ексклюзив
Укрінформ
Між українськими водіями і поліцією, яка їх блокувала поблизу пункту пропуску “Корчова” при спробі йти у групі до 200 осіб на переговори з фермерами-протестувальниками, вдалося уникнути ескалації ситуації та знайти взаємоприйнятний формат взаємодії.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив генконсул України в Любліні Олег Куць, який був посередником у переговорах між українськими водіями та польською поліцією.

“На місці вдалося зняти напругу, переконати поліцію не застосовувати жодних санкцій щодо українських водіїв за несанкціоноване зібрання. Нам вдалося також узгодити формат подальшої взаємодії між водіями, протестувальниками і поліцією, аби в подальшому не допустити ескалації між усіма сторонами”, - підкреслив Куць.

Він додав, що на місці події було керівництво місцевої поліції, яке зацікавлене у конструктивному діалозі й уникненні ескалації емоцій.

Куць повідомив, що з українськими водіями узгоджено, що на переговори з польськими фермерами вони не йтимуть великими групами, а по 2-3 особи, попередньо попередивши про це поліцейських, які там чергують. Крім того, до розташованого неподалік продовольчого магазину водії також ходитимуть групами не більше 10 осіб.

Напругу у “Корчовій” між українськими водіями і польською поліцією вдалося зняти / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Генконсул зазначив, що українські водії оприлюднили свої вимоги поліції, українське консульство також передало їх місцевій адміністрації та воєводам Люблінського й Підкарпатського воєводств. Серед основних вимог протестувальників – збільшення кількості фур, які можуть проїжджати щогодини через кордон польських мітингувальників до польсько-українського державного кордону. Крім того, водії, які тривалий час стоять у довжелезних чергах, вимагають забезпечити їх їжею, водою мобільними душами. Українські дипломати також просять, аби в місцях очікування українських водіїв постійно чергували карети швидкої допомоги.

Як повідомлялося, група з приблизно 200 українських водіїв прямувала в п'ятницю, 1 березня, на переговори з польськими протестувальниками біля ПП "Корчова", в результаті чого їх заблокували підрозділи польської поліції, оточивши водіїв невеликими групами. У такому оточенні кордонами поліції їх протримали кілька годин.

Читайте також: Польські фермери повністю заблокували КПП «Шегині» на кордоні з Україною

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції й відмова Польщі від Європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Як повідомляв Укрінформ, польська влада вважає неприпустимим висипання українського зерна з транспортних засобів й обіцяє реагувати на такі прояви анархії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-