Сейм Латвії заборонив імпорт агропродукції з Росії та Білорусі

Сейм Латвії заборонив імпорт агропродукції з Росії та Білорусі

Укрінформ
Латвійський парламент ухвалив поправки до закону про сільське господарство та розвиток села, які забороняють імпорт сільськогосподарської та кормової продукції з РФ та Білорусі для споживання в Латвії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Сейму.

Відповідно до поправок, також забороняється ввезення цієї продукції з третіх країн, якщо вона походить з Росії чи Білорусі. Заборона на імпорт поширюватиметься на сільськогосподарську та тваринницьку продукцію, яка залишається в Латвії, а не на ту, що транспортується до інших країн-членів Європейського Союзу.

У зв’язку з цим голова бюджетно-фінансової (податкової) комісії Сейму, відповідальний за хід законопроєкту в парламенті, Яніс Рейрс зазначив, що ці поправки були створені як альтернативний проєкт щодо іншого, поданого групою депутатів. В тому проєкті пропонувалося ввести заборону на російські та білоруські продукти не тільки в Латвії, а й в інших країнах Євросоюзу. «З огляду на те, що така заборона вплине на спільну політику ЄС, яка не входить до нашої компетенції, (чинна - ред.) заборона на імпорт стосуватиметься лише споживання цих сільськогосподарських і тваринницьких продуктів у Латвії», – зазначив Рейрс.

При цьому прийнятий законопроєкт є додатковим елементом спільної санкційної політики ЄС, яка досі реалізується у відповідь на агресивну війну Росії проти України. Зважаючи на те, що російська агресія в Україні триває, також триває робота над подальшими санкційними пропозиціями: йде пошук можливості як для посилення існуючих, так і для встановлення нових санкцій, котрі б зменшили доходи держави-агресора та можливість вести війну в Україні, йдеться в анотації до законопроєкту.

Дані Мінсільгоспу Латвії свідчать, що за перші 10 місяців минулого року імпорт російської сільськогосподарської та кормової продукції в Латвію становив 280 млн євро. Загалом 90% загального імпорту російської сільськогосподарської продукції в Латвію склали чотири товарні групи: корми, зернові, горох, ріпакова олія.

З прийняттям поправок Сейм доручив Кабінету міністрів протягом двох тижнів після набуття ними чинності видати постанови, вказавши в них сільськогосподарську та кормову продукцію, яку заборонено ввозити до Латвії з Росії та Білорусі. Також Кабміну доручено до 1 березня наступного року оцінити та доповісти Сейму про вплив планованої заборони на національну економіку та суспільні інтереси.

Читайте також: Єврокомісія шукає баланс між допомогою Україні та захистом ринку ЄС

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці січня внаслідок коаліційних зборів прем'єр Латвії Евіка Сіліня ("Нова Єдність"), міністр землеробства Армандс Краузе (Союз "зелених" та селян) і голова фракції "Прогресивних" у Сеймі Андрій Шуваєв домовилися заборонити імпорт російського та білоруського зерна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-