Рада схвалила реформу корпоративного управління держпідприємств

Рада схвалила реформу корпоративного управління держпідприємств

Укрінформ
Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

У Мінекономіки зазначають, що це ключовий етап для реформи держпідприємств, адже закон покращує умови корпоративного управління, посилює роль і відповідальність наглядових рад та наближає законодавство України до стандартів країн ОЕСР, враховуючи умови воєнного стану.

«Закон унормовує багато питань, які дозволять підприємствам працювати зрозуміло для суспільства, інвесторів та міжнародних партнерів. Наглядовим радам надають більше повноважень для роботи, але і більше відповідальності. Уряд отримує інструменти контролю за наглядовими радами. Ухвалення закону було одним з пріоритетів роботи Міністерства економіки, адже його впровадження дозволить залучати більше інвестицій, сприяти розвитку економіки та наповнювати держбюджет», - зазначила перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Зазначається, що ухвалення закону є однією з умов для вступу в ЄС та отримання траншу від МВФ. А також – індикатором проєкту Плану для програми Ukraine Facility. Закон враховує принципи ОЕСР настільки, наскільки це дозволяють вимоги воєнного часу.

Читайте також: Рада має ухвалити закон, щоб завершити реформу корпоративного управління - ЄБРР

Як повідомлялось, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5593-д у першому читанні ще в липні 2021 року.

За даними Міністерства економіки України, станом на квітень 2023 року в управлінні центральних органів державної влади перебувало 3107 держпідприємств, із яких тільки 859 були працюючими, а 433 – прибутковими. Водночас кожне третє визнавалось збитковим або було збитковим і виступало потенційним джерелом фіскальних ризиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-