Шольц сподівається на рішення усіх 27 країн ЄС щодо фінансової допомоги Україні

Шольц сподівається на рішення усіх 27 країн ЄС щодо фінансової допомоги Україні

Укрінформ
Рішення про фінансову підтримку України на ближчі роки має шанси бути ухваленим усіма членами Європейського Союзу.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц перед початком зустрічі на вищому рівні у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Думаю, настав час завершити те, що було розпочато в грудні, довести справу до завершення. І я докладу всіх зусиль, разом з іншими, щоб це було рішенням 27 країн», - сказав він.

Шольц зазначив, що після інтенсивних дискусій останніми тижнями він глибоко впевнений, що це можливо, коли Європа сприймає себе як спільноту, члени якої підтримують одне одного та допомагають в ухваленні рішень.

«Йдеться про 12 млрд євро на рік – це позики та прямі перекази – загалом 50 млрд до кінця цього фінансового періоду», - сказав глава німецького уряду.

Інше дуже важливе питання, яке буде порушено на засіданні Європейської ради, - як надалі організувати підтримку України зброєю. Шольц попередив, що жодних рішень не варто очікувати від цієї зустрічі, «але треба негайно розпочати дискусію, оскільки ми знаємо, що те, що заплановано до цього часу, конкретні поставки з окремих країн-членів – всього цього не буде достатньо».

Очільник уряду Німеччини зазначив, що його країна, запланувавши понад 7 млрд євро в бюджеті на цей рік на військову допомогу Україні, робить дуже великий внесок. Але навіть із багатьма зобов’язаннями, зокрема й на наступні роки, цього все одно не вистачить.

Читайте також: Угорщина висуває неприйнятні вимоги для розблокування допомоги Україні - посадовець ЄС

«Усі мають зробити більше та мають у себе вдома подискутувати та подивитися, що ще вони можуть надати. Треба мобілізувати більше, щоби допомогти Україні в її обороні… Не треба покладатися на інших, що вони вже щось роблять», - повторив Шольц заклик, який просуває з початку цього року.

Своєю чергою, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте також вважає, що вдасться досягти успіху разом з усіма 27-ма країнами, але для цього потрібно провести кілька зустрічей.

Він також зазначив, що дуже важливо досягти успіху з двох причин.

Фото: DPA
Фото: DPA

“По-перше, буде дуже складно надати допомогу, якщо не вдасться досягти домовленості з 27-ма країнами. По-друге - показати, що у важкі часи, навіть якщо ми не зовсім погоджуємося з різних причин, ми можемо досягнути домовленостей. Ми маємо розуміти, що це також наша боротьба, що має виграти Україна, а не Путін”, - сказав він.

За словами Рютте, він налаштований оптимістично щодо розблокування фінансування для України в обсязі 50 млрд євро.

“Я вірю, що ми маємо дійти згоди сьогодні між 27-ма країнами, включно з Угорщиною. Я свідомо оптимістичний, але дуже обережний”, - зазначив він.

Як сказав прем'єр Нідерландів, нині розглядаються лише домовленості з 27 країнами.

“Ми не збираємося зараз розглядати альтернативи, поки ми не поговоримо з 27 країнами. На сьогодні ми розглядаємо лише домовленості з 27 країнами”, - додав він.

Читайте також: Зустріч Євроради: у головуванні ЄС вважають, що 27 країн зможуть дійти згоди щодо допомоги Україні

Як повідомлялося, на тлі невизначеності зі схваленням допомоги Україні у США канцлер ФРН змушений був взяти на себе роль лідера та ініціювати проведення «ревізії» в країнах ЄС з метою знайти додаткові ресурси для підтримки України, яка відчуває брак як техніки, так і боєприпасів. Він просив зробити це до позачергового саміту 1 лютого.

Також у грудні саме Шольц уможливив схвалення рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, «нейтралізувавши» прем’єра Угорщини Віктора Орбана, який погрожував заблокувати це питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-