Україна знову експортує цибулю в Євросоюз

Україна знову експортує цибулю в Євросоюз

Укрінформ
Україна почала відвантажувати цибулю в Румунію, яка раніше активно імпортувала цю продукцію з Молдови.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EastFruit із посиланням на Продовольчу та сільськогосподарську організацію ООН (Food and Agriculture Organization, FAO).

Експерти пояснюють таку переорієнтацію скороченням молдовських запасів і підвищенням цін на цибулю в Європі.

«Станом на сьогодні ціна на цибулю в Україні залишається стабільною і становить від 10 до 15 грн/кг, що еквівалентно 0,27-0,40 дол./кг, залежно від якості, регіону та розміру партії. Останніми тижнями на ринку з’явилося багато пропозицій про продаж дрібної цибулі та цибулі невисокої якості, що, на мій погляд, є результатом сортування продукції для експортних відвантажень і постачання в мережі супермаркетів. Ціни на таку цибулю не перевищують 7 грн/кг (0,19 дол.)», - повідомив Олександр Хорєв, міжнародний експерт FAO.

Читайте також: В Україні білокачанна капуста подорожчала за тиждень на 30% - EastFruit

На думку фахівців, на сьогодні експорт цибулі в країни ЄС з України стає вигідним. Експерти не виключають, що зростання поставок з України може підтримати ціни на цибулю на внутрішньому ринку, особливо на продукцію високої якості. Однак для цього необхідно істотно наростити обсяги поставок, а вони поки залишаються порівняно невеликими.

«Наразі ситуація на світовому ринку цибулі виглядає абсолютно неймовірно. У багатьох країн, таких як Узбекистан, Казахстан і Таджикистан - явний надлишок цибулі на ринку. Індія, яка заборонила експорт, також стикається з обвалом цін на неї. Низькі ціни на цибулю також у Туреччині. Водночас у Євросоюзі відчувається дефіцит якісної цибулі, але експорт її в напрямку Азії, Близького Сходу та Східної Африки з Нідерландів наразі ускладнений через дії атак хуситів на цивільні судна в Червоному морі», - зазначив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту FAO.

Крім того, за його словами, надто багато країн запроваджують обмеження на експорт цибулі, що призводить до непрогнозованості цього ринку.

Читайте також: В Україну почали завозити картоплю з-за кордону через зростання цін - EastFruit

Вже за півтора місяця, нагадав експерт, почнуть надходити перші партії цибулі нового врожаю з південних регіонів Центральної Азії, а також із Північної Африки. Відповідно, ситуація на ринку цибулі, найімовірніше, залишиться динамічною щонайменше до літа 2024 року.

Як повідомлялось, в Україні середня оптова ціна на цибулю від початку збирання пізніх сортів цибулі в серпні зросла на 40% - до 14 грн/кг (0,48 дол.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-