У Чехії пройдуть підготовку 20 українських цивільних льотчиків

У Чехії пройдуть підготовку 20 українських цивільних льотчиків

Укрінформ
Чеські фахівці підготують 20 українських пілотів цивільної авіації у межах співпраці між Чеським технічним університетом (ЧТУ) та Національним авіаційним університетом (Україна).

Презентація пілотного проєкту відбулась 23 січня у ЧТУ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський на презентації поінформував, що уряд схвалив 3-річну програму, яка передбачає підготовку 20 українських пілотів в чеських навчальних закладах. Ідеться про 1 рік підготовки з подальшим продовженням.

Бюджет програми становить 22 млн чеських крон. Ще 10 млн крон надає американська сторона.

Глава МЗС Чехії зауважив, що після завершення війни Україна потребуватиме швидкого відновлення інфраструктури. Міністр транспорту України в листопаді 2022 року звернувся до чеських колег по допомогу щодо підготовки пілотів цивільної авіації, адже в Україні це зараз неможливо через війну. Окрім того, ця програма дасть змогу наблизити підготовку українських пілотів до стандартів ЄС.

Представники ЧТУ запевнили, що після завершення навчання українські пілоти зможуть літати на всіх без винятку типах цивільних літаків і отримають європейський сертифікат.

Ректор ЧТУ Войтех Петрачек назвав проєкт внеском університету у підтримку України. «Ми будемо допомагати стільки, скільки буде потрібно. Ми також допомагаємо Україні інтегруватися в ЄС», - сказав він.

Ректор Національного авіаційного університету Володимир Шульга подякував чеським колегам за те, що для українських студентів, «які наразі мають закрите небо в Україні, відкрите небо в Європі».

Тимчасовий повірений у справах України в Чехії Віталій Усатий сказав, що між Україною та Чехією від початку повномасштабної війни підтримується дуже інтенсивний політичний діалог на всіх рівнях – президентському, парламентському та урядовому. Він подякував за політичну, гуманітарну та військову допомогу, за підтримку України на шляху до ЄС та підтримку Формули миру. Дипломат нагадав, що Чехія була однією з перших держав, які схвалили національний план допомоги у відновленні України.

Читайте також: Чехія пропонує обмежити пересування дипломатів РФ у Шенгенській зоні

Розширення співпраці між вишами стало можливим завдяки коштам урядової програми допомоги Україні та гранту Американської програми розвитку. Представниця американського посольства в Чехії Елізабет Генна наголосила, що для американської сторони честь долучитися до проєкту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-