Українці завдяки програмі «єОселя» зможуть придбати й дачу - експерт

Українці завдяки програмі «єОселя» зможуть придбати й дачу - експерт

Укрінформ
Державна програма іпотечного кредитування "єОселя" є великим успіхом для України, завдяки її розширенню з часом українці зможуть придбати не лише житло, а й дачу.

Таку думку висловила президент Асоціації фахівців із нерухомості України Олена Гайдамаха в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

"Протягом існування українського ринку нерухомості таких державних програм майже не було, щоб із таким маленьким відсотком люди могли отримати житло. Хоча ці угоди на сьогодні важкі", - зазначила фахівець.

За її словами, банки зараз ретельно перевіряють кожного клієнта. 

Гайдамаха зауважила, що не лише зовсім нове житло підпадає під програму. "Наприклад, по місту Києву є обмеження, що це житло має бути до 10 років із моменту введення будинку в експлуатацію. Якщо під 7%, то там обмеження 3 роки з моменту введення будинку в експлуатацію. І тут також виникають питання, що саме буде приймати банк за момент введення в експлуатацію. Адже це може бути або підключення якихось комунікацій, або присвоєння будинку поштової адреси", - зазначила вона.

За словами експерта, на сьогодні рішення ухвалюється за критерієм, коли будинок введено в експлуатацію і з’являється офіційна інформація про нього.

Читайте також: За програмою єОселя цьогоріч планують видати 12 тисяч кредитів

Гайдамаха розповіла, що розширення програми пов’язане насамперед із тим, що обмаль квартир можуть на сьогодні продаватися. Приміром, у Києві з початком повномасштабного вторгнення РФ "приблизно три майданчики почали будуватися з нуля, а решта добудовується", у столиці величезна нестача квадратних метрів.

"Програма буде розширюватися у бік не лише таунхаусів, а навіть садових будинків. Тобто, за програмою "єОселя" можна буде придбати і дачу. Але умов ми поки що не знаємо", - зауважила вона.

Експерт також висловила переконання, що ринок нерухомості в Україні буде процвітати. "Якщо на початку повномасштабного вторгнення ціни впали дуже сильно, у місті Києві це сягнуло майже 50%, то на сьогодні до довоєнної цифри вони не сягнули приблизно 3-5%. Якщо говорити про Харків, Суми, Миколаїв, Херсон, Запоріжжя, то там ціни впали на 50% і поки так тримаються. Але навіть там відбуваються угоди, люди купують, можливо, ризикують", - заявила Гайдамаха. 

Як повідомлялося, державна програма іпотечного кредитування "єОселя" діє з жовтня 2022 року. Її втілюють Міністерство економіки разом із Мінцифрою та компанією "Укрфінжитло".

Для воїнів ЗСУ за контрактом та силовиків, педагогів, лікарів, науковців ставка становить 3% річних. Для учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян, котрі не мають у власності житла або планують збільшити його площу, ― 7%.

Читайте також: За програмою єОселя тепер можна купувати і житлові будинки

Торік українці отримали у межах програми "єОселя" 5855 кредитів на 8,85 млрд грн. Фінансовий план "Укрфінжитла" у 2023 році передбачав 11,9 млрд грн орієнтовно на 10 000 угод. 

Нині у програмі беруть участь сім банків-партнерів: "Укргазбанк", "Ощадбанк", "Sense Bank", "Укрексімбанк", "Sky Bank", "ПриватБанк", "Глобус".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-