В Україні ціни на молоко-сировину зросли до десятирічного максимуму - профільна спілка

В Україні ціни на молоко-сировину зросли до десятирічного максимуму - профільна спілка

Укрінформ
У грудні 2023 року ціни на молоко-сировину в Україні зросли до 41,4 євро за 100 кг, що є найвищим показником за останні десять років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Спілки молочних підприємств України.

"Грудневий рівень ціни молока-сировини в Україні, у перерахунку на євро та з урахуванням середньоєвропейських базисів поставки (€41,4/100 кг), – є найвищим, як мінімум, за останні десять років", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ціни вище 40 євро за кг фіксувались за останнє дисятиріччя один раз - у листопаді 2021 року. Тоді вартість 100 кг молока коштував в Україні 40,7 євро.

За даними СПМУ, загалом у другому півріччі 2023 року ціни на молоко-сировину в Україні почали суттєво зростати. Якщо у липні торік в середньому кілограм молока-сировини коштував 11,6 грн, то вже у грудні вартість зросла до понад 15 грн за кг.

У спілці пояснюють, що різниця між рівнем цін в Україні та країнах ЄС постійно скорочувалася протягом 2023 року. Якщо у квітні-травні ціна молока-сировини в Україні становила 70% від середнього показника по ЄС та, зокрема, Польщі, то із жовтня вона складає вже близько 90% і далі скорочується.

Читайте також: В Україну почали завозити картоплю з-за кордону через зростання цін - EastFruit

Експерти зауважують, що це негативно впливає на цінову доступність молокопродуктів вітчизняного виробництва, а отже, й на їх конкурентоспроможність, а також на рівень витрат населення на молочні продукти.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році в Україні зросли ціни на всі молочні продукти вітчизняного виробництва, що входять до споживчого кошику українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-