Катар перестав постачати газ через Червоне море після авіаударів США по хуситах - Bloomberg

Катар перестав постачати газ через Червоне море після авіаударів США по хуситах - Bloomberg

Укрінформ
Катар призупинив відправлення танкерів зі скрапленим природним газом через Баб-ель-Мандебську протоку після того, як авіаудари США і союзників по об’єктах хуситів у Ємені підвищили ризики на життєво важливому водному шляху.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дані відстеження суден, передає Укрінформ.

Як зазначається, щонайменше п'ять суден зі скрапленим природним газом, що експлуатуються Катаром, які прямували до протоки в південній частині Червоного моря, були зупинені у п'ятницю. Ще три танкери зупинилися біля берегів Оману, один - у Червоному морі, а інший - у Середземному морі поблизу Суецького каналу.

Тривала пауза в поставках від другого за величиною постачальника СПГ в Європі підвищує ризики саме тоді, коли на континенті панує зима, зазначає Bloomberg. Тим не менш, це навряд чи призведе до дефіциту в найближчій перспективі, оскільки Європа добре забезпечена запасами, а промисловий попит залишається стриманим. Ціни на газ у Європі впали на 3,7% у понеділок і торгуються біля найнижчого рівня з серпня.

Об'єднані військові сили, до складу яких входять військово-морські сили США і Великої Британії, порадили торговельним суднам триматися подалі від небезпечної зони в південній частині Червоного моря після авіаударів по хуситах. Щонайменше три великі оператори нафтових танкерів заявили, що уникатимуть цього району.

Читайте також: США передали Ірану «приватне повідомлення» щодо хуситів у Ємені - Байден

Bloomberg пише, що хусити поки що не атакували судна, які перевозять газ, відколи вони почали переслідувати кораблі в середині листопада, але небажання Катару забезпечити транзит через протоку підкреслює різке зростання ризиків після ударів під проводом США.

Катар є найбільшим постачальником СПГ до Європи після США і зазвичай відправляє експортні поставки водним шляхом, оскільки альтернативою є набагато довший маршрут навколо південного краю Африки. Торік на нього припадало близько 13% західноєвропейського споживання.

Як повідомлялося, 11 січня США і Велика Британія за підтримки Канади, Австралії, Бахрейну та Нідерландів завдали ударів по десятках військових об’єктів хуситів, аби позбавити їх можливості обстрілювати міжнародні морські шляхи в Червоному морі. Ці удари були націлені на радарні установки й вузли командування та контролю, а також об'єкти, що використовуються для зберігання й запуску безпілотних літальних апаратів, крилатих і балістичних ракет.

Напередодні американські військові завдали нового удару по єменських хуситах, спрямувавши його на радарну установку бойовиків.

Фото з сайту gtreview.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-