США передали Ірану «приватне повідомлення» щодо хуситів у Ємені - Байден

США передали Ірану «приватне повідомлення» щодо хуситів у Ємені - Байден

Укрінформ
Вашингтон передав Ірану «приватне повідомлення» щодо хуситів у Ємені після того, як США і Велика Британія завдали другого удару по цьому угрупованню.

Про це заявив журналістам президент США Джо Байден, повідомляє Укрінформ із посиланням на Голос Америки.

"Ми доставили його приватно, і ми впевнені, що добре підготувалися", – сказав Байден, не повідомляючи додаткових подробиць.

США заявили, що завдали додаткового удару керованими ракетами USS Carney з есмінця, щоб знищити радіолокаційну ділянку, яка була постійною загрозою для морського руху.

Іран заперечує причетність до атак хуситів у Червоному морі.

Однак Тегеран підозрюють у постачанні хуситам зброї, і США стверджують, що іранська розвідка має вирішальне значення для того, щоб вони могли здійснювати напади на кораблі.

Глава МЗС Великої Британії Джеймс Кемерон у колонці для The Telegraph наголосив, що у Лондона не було іншого вибору, окрім як атакувати цілі хуситів у Ємені. За його словами, Британія використала усі альтернативні варіанти, зокрема передавала хуситам попередження, однак це не спрацювало.

Читайте також: Удари по хуситах були необхідними і пропорційними - Штати в ООН

Він наголосив, що Червоне море є однією з головних артерій міжнародної торгівлі: близько 15 відсотків світового судноплавства проходить через вузьку протоку, що відділяє Африку від Азії. "Якщо хусити відмовлять суднам у проходженні, під загрозою опиняться життєво важливі ланцюги постачання, а ціни зростуть у Британії і в усьому світі", – наголосив Кемерон.

Він додав, що Британія разом із союзниками готова покласти край діям хуситів.

"Ми надіслали чіткий сигнал: те, що роблять хусити, є неправильним, і ми сповнені рішучості покласти цьому край. Ми будемо працювати з союзниками. Ми завжди будемо захищати свободу судноплавства. І, що дуже важливо, ми будемо готові підкріпити слова діями", – написав Кемерон.

Як повідомлялося, у четвер, 11 січня, США і Велика Британія за підтримки Канади, Австралії, Бахрейну та Нідерландів завдали ударів по десятках військових об’єктів хуситів, аби позбавити їх можливості обстрілювати міжнародні морські шляхи в Червоному морі. Ці удари були націлені на радарні установки й вузли командування та контролю, а також об'єкти, що використовуються для зберігання й запуску безпілотних літальних апаратів, крилатих і балістичних ракет.

Напередодні американські військові завдали нового удару по єменських хуситах, спрямувавши його на радарну установку бойовиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-