Порти Румунії, залучені до експорту з України, отримають €126 мільйонів - рішення Єврокомісії

Порти Румунії, залучені до експорту з України, отримають €126 мільйонів - рішення Єврокомісії

Укрінформ
Єврокомісія оголосила про підтримку запропонованої Румунією схеми державної допомоги в обсязі 126 млн євро для розвитку спроможностей портів, які забезпечують товарообіг з Україною.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської комісії.

«Відповідно до правил ЄС щодо державної допомоги, Європейська комісія схвалила румунську схему інвестування у порти, що стикаються зі зростанням товарообігу після початку російської війни проти України… та колапсу прямих морських шляхів українського експорту. Ця схема з бюджетом 126 мільйонів євро (близько 626 румунських лей), буде застосовуватися з 31 грудня 2024 року», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ця допомога складатиметься із грантів на суму у 10 мільйонів євро для логістичних компаній, які працюють в морських портах, та портах на внутрішніх водних артеріях Румунії. Зокрема це стосується портів на східних кордонах країни (Констанца, Галац, Джурджу), на каналі Дунай - Чорне море (Поарта-Албе, Мідія, Неводарі), а також портів Сулинського гирла або портів-супутників Констанци (Мідія та Мангалія). Розмір цієї допомоги не може перевищувати 10 мільйонів євро для кожного із суб’єктів, або розміру дійсної нестачі у фінансуванні, або 65% запланованої вартості проєкту.

Цей захід буде частково фінансуватися за рахунок фондів Євросоюзу з регіонального розвитку, та сприятиме ефективній діяльності «коридорів солідарності» ЄС - Україна, що має полегшити перевезення товарів в Україну та у зворотному напрямку.

Читайте також: У Румунії фіксують рекордні обсяги транзиту українського збіжжя

За оцінкою Єврокомісії, ця допомога є доцільною та мінімальною для того, щоб стимулювати інвестиції в галузь, в умовах, коли можливості «традиційних» фінансових та кредитних комерційних інституцій обмежені внаслідок занепокоєнь та непевності, що спричинені російською війною. Позитивний ефект від цієї державної допомоги перевищує всі потенційні негативні впливи на конкуренцію та торгівлю між країнами-членами ЄС.

«Схема ємністю у 126 мільйонів євро дозволить Румунії скоротити кількість «вузьких місць», що утворилися внаслідок раптового напливу товарів, що прибувають в порти Дунаю та Чорного моря. Ця допомога підтримає портових операторів у опрацюванні та складуванні товарів, скорочуючи наслідки блокади, що спричинена війною Росії проти України. Цей крок буде корисним для плану дій щодо (розвитку) «коридорів солідарності» ЄС, без неналежного порушення правил конкуренції на Єдиному ринку», - зазначила з цього приводу виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Маргрете Вестайгер.

Читайте також: Кількість вагонів із зерном, що прямують до портів Одещини, зросла за тиждень на 365 одиниць

Як повідомлялося, після початку російської військової агресії та блокади РФ українських чорноморських портів ЄС започаткував так звані «коридори солідарності» на західних кордонах України. Це дозволило Україні продовжити експорт зерна на світові ринки, отримувати надходження до бюджету та здійснювати операції з імпорту необхідних товарів з використанням автомобільного та залізничного транспорту, а також внутрішніх водних артерій. При цьому на частку Румунії та її портів припадає переважна більшість таких експортно-імпортних операцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-