Іран призупинив продаж нафти Китаю та вимагає підвищення цін - Reuters

Іран призупинив продаж нафти Китаю та вимагає підвищення цін - Reuters

Укрінформ
Тегеран призупинив поставки нафти в Китай та вимагає від свого головного клієнта платити за вищими цінами, обмеживши таким чином поставки дешевої нафти для найбільшого у світі імпортера цієї сировини.

Про це повідомляє в п’ятницю Reuters, передає Укрінформ.

«Скорочення поставок іранської нафти, яка становить близько 10% від усього китайського імпорту сирої нафти та досягла рекордних показників у жовтні, може підтримати світові ціни та водночас скоротити прибутки китайських нафтопереробних заводів»,- зазначається в повідомленні.

У нафтовій галузі вже назвали це раптове рішення Ірану «дефолтом» та припустили, що воно могло стати наслідком відмови США у жовтні від санкцій проти венесуельської нафти. Тоді Венесуела перенаправила свої поставки до США й Індії, що також скоротило пропозицію дешевих ресурсів для Китаю.

Читайте також: Один з найбільших нафтових заводів Британії продовжує роботу з російським «Лукойлом» - The Guardian

Як повідомлялося, на початку минулого місяця Іран повідомив Китаю про зменшення своїх знижок на марку Light в грудні-січні до 5-6 доларів за барель нижче марки Brent. Ще в листопаді ці знижки становили близько 10 доларів за барель. За оцінками фахівців ринку, це вважалося вже тоді значним дефолтом.

Загалом же, Китай заощадив мільярди доларів завдяки закупівлям нафти за зниженими цінами у виробників, які перебувають під санкціями – Ірану, Венесуели та віднедавна Росії. Ці країни постачають майже 30% імпорту сирої нафти в Китай.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-