Україна цьогоріч збільшила експорт агропродукції на 15% - УКАБ

Україна цьогоріч збільшила експорт агропродукції на 15% - УКАБ

Укрінформ
За попередніми оцінками, у 2023 році Україна експортувала 67,5 млн т агропромислової продукції різних видів, що на 15% перевищує аналогічний показник попереднього року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.

Зазначається, що у 2023 році українські експортери аграрної продукції стикнулись із низкою перешкод. Зокрема, російська сторона гальмувала роботу "зернового коридору", а потім вийшла із "зернової ініціативи"; внаслідок російських обстрілів була пошкоджена інфраструктура морських портів Одеси та річкових портів Дунаю, сусідні європейські країни забороняли експорт і транзит української агропродукції, а протестувальники блокували пропускні пункти на кордоні України.

В асоціації наголошують, що, попри ці обмеження, експорт продукції АПК зріс у натуральному вимірі в 2023 році. Однак, за оцінками УКАБ, виручка від аграрного експорту в 2023 році становитиме 21,9 млрд дол., що на 8% менше, ніж торік.

В УКАБ пояснюють, що скорочення відбулося внаслідок падіння цін майже на всі види агропромислової продукції порівняно з попереднім роком (2022 рік був роком максимально високих цін на продовольство в світі).

Водночас поточного рівня експорту недостатньо для вивезення врожаю 2023 року. При збереженні нинішніх темпів існують ризики, що в Україні до початку наступного збирання врожаю залишаться значні перехідні залишки, насамперед зернових культур.

«Така ситуація в умовах низьких цін на українському ринку на зернові та олійні культури, дорогої експортної логістики ще більше ускладнить діяльність українських аграріїв через брак обігових коштів. Саме тому є потреба нарощувати обсяги експорту всіма можливими каналами, щоб вдалося вивезти весь вирощений врожай до початку нового сезону», - підсумувала аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Читайте також: Франція відправила друге лоцманське судно на підтримку експорту зерна з України

Як повідомляв Укрінформ, за підсумками 2022 року Україна експортувала агропродовольства на 23,6 млрд дол., що на 15% менше, ніж у 2021 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-