Нацбанк пом'якшує обмеження для населення та бізнесу

Нацбанк пом'якшує обмеження для населення та бізнесу

Укрінформ
Нацбанк пом'якшує низку обмежень для населення та бізнесу, щоб спростити отримання грошової допомоги українцями, збільшити можливості для експорту та імпорту електроенергії, а також забезпечити дотримання прав іноземців щодо медичного обслуговування в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

Починаючи із 29 грудня 2023 року надавачі платіжних послуг матимуть змогу на підставі довідки про подання документів для оформлення паспорта громадянина України виплачувати грошову допомогу від міжнародних гуманітарних організацій та інших неурядових установ українцям, які постраждали внаслідок повномасштабної війни. Зміни стосуються виплат готівкою в національній валюті України. Раніше отримати допомогу, що надійшла фізичній особі, можна було лише на підставі паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу та може бути використаний для укладення правочинів на території України.

Також надано можливість українському оператору системи передачі електричної енергії (НЕК «Укренерго») перераховувати кошти на користь європейського офісу з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів «Joint Allocation Office» (JAO) за проведення спільного скоординованого розподілу пропускної спроможності. Відповідні зміни сприятимуть забезпеченню імпорту електроенергії в достатній кількості в разі пошкодження енергетичної інфраструктури України внаслідок атак з боку Росії, а також експорту електроенергії в разі її профіциту в Україні.

Читайте також: Україна живе без емісії 12-й місяць поспіль - НБУ

Окрім цього, доповнено перелік виключень із заборони на проведення видаткових операцій за рахунками резидентів РФ та РБ, які на законних підставах перебувають на території України, операціями з оплати медичних послуг у закладах охорони здоров’я.

Наведені зміни внесені постановою Правління Національного банку України від 28 грудня 2023 року № 195 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18", що набирає чинності з 29 грудня 2023 року.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк із 1 грудня 2023 року пом’якшив валютні обмеження для бізнесу та громадян, зокрема, скасував усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-