У Мінекономіки кажуть, що без допомоги Заходу можливі затримки пенсій і зарплат

У Мінекономіки кажуть, що без допомоги Заходу можливі затримки пенсій і зарплат

Укрінформ
Західна допомога Україні нині є дуже нагальною, і Києву, можливо, доведеться відтермінувати виплату зарплат державним службовцям, а також пенсій мільйонам своїх громадян, якщо ЄС і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку наступного року.

Як передає Укрінформ, про це Financial Times заявила перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

«Підтримка партнерів надзвичайно важлива. Нам вона потрібна терміново», - сказала вона.

За словами Свириденко, а разі відсутності західної допомоги пріоритетом в Україні буде оборона та обслуговування боргу, що означає «великий ризик недофінансування окремих соціальних галузей».

Віцепрем’єр зазначила, що Києву, можливо, доведеться затримати виплату зарплат 500 тис. держслужбовцям і 1,4 млн вчителів, а також виплати 10 млн пенсіонерам, якщо іноземна допомога не надійде.

Читайте також: Наступного року підвищення пенсій торкнеться більш як половини пенсіонерів - депутат

Водночас вона сподівається, що ЄС схвалить фінансову підтримку України в лютому та надасть кошти до кінця березня. При цьому вона вказує, що цього буде недостатньо.

Віцепрем’єр зауважує, що запропонований ЄС механізм фінансування на 50 млрд євро включає 8 млрд євро гарантій розподілу ризиків, за допомогою яких Київ мав намір залучити в економіку 30 млрд євро приватних інвестицій.

«Це не просто збереження самої макроекономічної стабільності, а створення передумов для відновлення економіки та повернення українців», - сказала вона.

Свириденко також заявила, що стійке відновлення є необхідним для заохочення українських біженців повернутися додому та для подальшого зростання економіки.

Читайте також: ЄС виділив Україні останній на цей рік транш фіндопомоги у €1,5 мільярда

Зазначається, що Україна вже отримує економічні вигоди від прориву російської блокади Чорного моря, коли кораблі знову почали заходити в українські порти вздовж морського коридору. б

Вона також звернулася до нового уряду у Варшаві з проханням припинити блокування українських прикордонних переходів з боку польських водіїв вантажівок.

Як повідомлялося, за даними Мінфіну, наступного року потребу в міжнародному фінансуванні зменшено з 41 млрд дол. до 37,3 млрд дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-