Через блокування кордонів між Польщею та Україною в Молдові подорожчала картопля - EastFruit

Через блокування кордонів між Польщею та Україною в Молдові подорожчала картопля - EastFruit

Укрінформ
Після чотирьох тижнів цінової стабільності минулого тижня в Молдові почала дорожчати картопля; середня оптова ціна на цей продукт зросла на 17% - до 7 леїв/кг (0,39 дол./кг).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EastFruit.

Картоплю вищої якості оптом пропонують не дешевше 8 леїв/кг (0,44 дол./кг). Це означає, що ціна картоплі в леях зрівнялася з рівнем цін у середині листопада минулого року, а доларах – перевищила цей рівень.

Загалом ціна на картоплю в Молдові повернулася на максимальний грудневий рівень за п’ять років.

Ринкові оператори на початку грудня прогнозували плавне підвищення цін на картоплю, з огляду на порівняно невисоке її виробництво 2023 року, скорочення запасів продукції невисокої та середньої якості в овочесховищах сільгоспвиробників.

За інформацією EastFruit, наприкінці листопада – на початку грудня процес подорожчання продуктів “борщового набору” в Молдові стримував імпорт білоруської картоплі та моркви.

Але потім через "транспортний конфлікт" між Польщею та Україною логістика поставок білоруських товарів на молдавський ринок значно ускладнилася і подорожчала майже вдвічі. У результаті, білоруської картоплі на ринок Молдови надходить відносно небагато, а її ціна – не нижча, ніж на місцеву продукцію.

З огляду на високу ймовірність збереження проблем з імпортом та скорочення пропозиції якісної молдовської картоплі, подальше здорожчання цього продукту, найімовірніше, триватиме щонайменше до кінця 2023 року.

За оцінками аналітиків EastFruit, якщо оптова ціна на картоплю в Молдові наблизиться до рівня 9 леїв/кг (0,5 дол./кг), а в Україні картопля не подорожчає, то її поставки на молдовський ринок із західних областей сусідньої країни стануть досить рентабельними.

Читайте також: Польські фермери призупиняють блокаду кордону у Медиці до початку січня

Як повідомлялось, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне - Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин".

Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

За оцінками експертів, Україна втратила понад 1 млрд євро через страйки польських перевізників, які заблокували роботу пунктів пропуску на кордоні з Польщею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-