Україна й Молдова спростили перетин спільного кордону

Україна й Молдова спростили перетин спільного кордону

Фото
Укрінформ
Україна та Молдова уклали протоколи щодо організації спільного контролю. Церемонія підписання відбулась у пункті пропуску «Паланка-Маяки-Удобне».

Перед підписанням відбулася відеоконференція Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Прем’єр-міністра Молдови Доріна Речана. Про це Шмигаль повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Україна та Молдова продовжують виконання домовленостей про спільний контроль у пунктах пропуску на кордоні. Сьогодні під час онлайн-зустрічі з Прем'єр-міністром Доріном Речаном було підписано низку протоколів, які спростять і зменшать час перетину українсько-молдовського кордону для громадян і вантажів”, - зазначив Шмигаль.

На його думку, “це не лише активізує торговельно-економічну співпрацю між Україною та Молдовою, а й підвищить ефективність і дієвість пропускних спроможностей кордону із застосуванням найкращих європейських практик”.

Читайте також: Молдова до кінця 2024 року хоче вийти з усіх угод із СНД

“Останнє є особливо важливим у контексті нашого спільного руху до Європейського Союзу”, - підкреслив Шмигаль.

Як зазначає Держприкордонслужба, протокол з української сторони підписали голова ДПСУ генерал-майор Сергій Дейнеко та в. о. голови Державної митної служби Сергій Звягінцев, від Молдови – заступник начальника Генерального інспекторату Прикордонної поліції Міністерства внутрішніх справ Діана Салкуцан та директор Митної служби при Міністерстві фінансів Ігор Талмазан.

Підписання протоколів дозволить продовжити проведення спільного контролю в пунктах пропуску на українсько-молдовській ділянці кордону «Мамалига – Кріва», «Кельменці – Ларга», «Росошани – Брічень», «Рені – Джюрджюлешть», «Кучурган – Первомайськ», «Паланка – Маяки – Удобне». Це також створило правові підстави для запровадження спільного контролю у пункті пропуску «Платонове – Гоянул Ноу».

Водночас наголошується, що робота пунктів пропуску на придністровському сегменті українсько-молдовського кордону буде відновлена лише тоді, коли це дозволятимуть безпекові умови. Їх відкриють за окремим рішенням уряду України.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді Прем'єр-міністри України та Молдови Денис Шмигаль і Дорін Речан в ході телефонної розмови обговорили спільну роботу на шляху до Європейського Союзу.

Фото: Шмигаль/Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-