Світова торгівля скоротиться на 5% у 2023 році - UNCTAD

Світова торгівля скоротиться на 5% у 2023 році - UNCTAD

Укрінформ
Конференція ООН з торгівлі і розвитку (UNCTAD) заявила, що світова торгівля скоротиться на 5% у 2023 році у порівнянні з минулим роком.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

В UNCTAD прогнозують, що світова торгівля цього року становитиме приблизно 30,7 трильйона доларів США.

Очікується, що у 2023 році торгівля товарами скоротиться майже на 2 трильйони доларів США, або на 8%. Проте торгівля послугами у світі має зрости приблизно на 500 мільярдів доларів США, або на 7%.

Скорочення світової торгівлі пояснюється частково недостатньою ефективністю експорту з країн, що розвиваються. 

«Протягом 2023 року світова торгівля зазнавала спаду, головним чином через зниження попиту в розвинених країнах, низьку ефективність економік Східної Азії та зниження цін на сировинні товари. Ці фактори разом сприяли помітному скороченню торгівлі товарами», — заявили в організації.

В UNCTAD зазначили, що прогноз світової торгівлі у 2024 році залишається «дуже невизначеним і загалом песимістичним».

Читайте також: Україна наступного року хоче розробити систему торгівлі викидами

«Хоча певні економічні показники вказують на потенційні покращення. Однак постійна геополітична напруженість, високий рівень боргу та поширена економічна нестабільність, як очікується, негативно вплинуть на моделі глобальної торгівлі», — підсумували в організації ООН.

Як повідомляв Укрінформ, економіка США, яка вважається найбільшою у світі, у III кварталі продемонструвала швидше зростання, ніж очікувалося, причому ВВП країни за цей період збільшився до 5,2% у річному обчисленні.

Фото: ЦТС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-