Італія повідомила Китаю про вихід з торговельної ініціативи «Один пояс, один шлях»

Італія повідомила Китаю про вихід з торговельної ініціативи «Один пояс, один шлях»

Укрінформ
Італія офіційно повідомила Китаю, що виходить з його торговельної ініціативи "Один пояс, один шлях" (Belt-Road Initiative), вирішивши не продовжувати дію партнерської угоди, яка завершиться у березні 2024 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

"Уряд Італії підтвердив, що Італія вийде з китайської торговельної ініціативи "Один пояс, один шлях", - йдеться у повідомленні.

Адміністрація прем'єр-міністра Джорджії Мелоні повідомила Пекіну про припинення участі в цій ініціативі достроково, наприкінці року.

Італія була єдиною великою західною державою, яка підписала угоду про участь у BRI, одному з найамбітніших торгових та інфраструктурних проєктів Китаю, у 2019 році.

У той час цей крок зазнав різкої критики з боку США та інших країн.

Започаткований президентом Китаю Сі Цзіньпіном у 2013 році проєкт BRI має на меті інвестувати близько 1 трильйона доларів США (794 мільярди фунтів стерлінгів; 925 мільярдів євро) в країни Азії та Європи. Проєкти, включаючи нові та модернізовані залізниці та порти, спрямовані на з’єднання Китаю з Європою та іншими частинами Азії.

Але BRI з самого початку критикували США як приклад "дипломатії боргової пастки". Вашингтон каже, що плани Китаю передбачають нежиттєздатні великі проєкти, які країни-учасники не в змозі фінансувати, що дає Пекіну важіль для досягнення його власних цілей.

Членство Італії у BRI мало бути автоматично продовжено у березні наступного року, якщо Італія не повідомить Китаю про свій вихід до кінця цього року.

Раніше Мелоні назвала рішення попереднього уряду про приєднання до проєкту "серйозною помилкою" та зазначила, що вона має намір вийти з нього.

Але її уряд повідомив, що він прагне підтримувати добрі відносини з Китаєм, попри цей крок.

Читайте також: Сі Цзіньпін заявив про значне зміцнення політичної довіри між Китаєм і Білоруссю

Як повідомлялося, президент країни-агресорки Росії Володимир Путін 17 жовтня прибув із візитом до Пекіна для участі у третьому Форумі міжнародного співробітництва "Один пояс, один шлях" та переговорів із лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-