Аналітики прогнозують зростання цін на українську пшеницю у морпортах

Аналітики прогнозують зростання цін на українську пшеницю у морпортах

Укрінформ
В аналітичному центрі сільгоспкооперативу «ПУСК», створеного у межах Всеукраїнської аграрної ради (ВАР), очікують зростання цін на українську пшеницю у морських портах Одеської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ВАР.

“За очікуваннями, протягом грудня та січня ціни на пшеницю можуть зростати, СРТ-ринок в Одесі підніметься на $3-5 доларів за тонну вже протягом наступного тижня”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зараз торгівля пшеницею у дунайських портах практично припинилася. Одеські порти торгують за умовними цінами $145-148 за тонну фуражної пшениці та понад $170 – за продовольчу.

За даними аналітиків, українська пшениця з вмістом білка на рівні 10,5% користується попитом на азіатських ринках, де ціни залишаються конкурентоспроможними, коливаючись на рівні $277 за тонну для покупців з Бангладеш, Філіппін та Індонезії. Для порівняння, пшениця походженням з Австралії коштує на цих ринках близько $300 за тонну.

У центрі зазначають, що відвантаження пшениці з України на експорт набирають обертів. Станом на 4 грудня обсяг експорту пшениці становив 100 тис. т із законтрактованих на цей місяць 1,2 млн т.

Прогнозується, що Україна досягне рівня експорту від 1,3 до 1,5 мільйона тонн у грудні та січні завдяки ефективній роботі морських портів та значному попиту на пшеницю на світовому ринку.

"Якщо робота глибоководних портів буде надалі стабільною, то великих запасів пшениці в Україні не сформується на наступний сезон", - додають аналітики.

При цьому, вони зауважують, що з 25 грудня світ переходить на новорічні канікули, що призводить до ажіотажу на багатьох ринках. Трейдери будуть активно скуповувати зерно до 20 грудня, уникаючи передсвяткового зростання цін.

Читайте також: Україна вже експортувала понад 13,4 мільйона тонн зернових

Як повідомлялося, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства, з 1 по 6 грудня 2023 року Україна експортувала 148 тис. т пшениці. Загалом у поточному маркетинговому році (з 1 липня по 6 грудня 2023 року) українські аграрії вже експортували 6,057 млн т пшениці.

Фото: Мінінфраструктури

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-