Оператор ГТС пропонує «розвернути» Трансбалканський газопровід для наповнення українських сховищ

Оператор ГТС пропонує «розвернути» Трансбалканський газопровід для наповнення українських сховищ

Укрінформ
"Оператор ГТС України" пропонує створити гарантовану потужність уздовж усього Трансбалканського маршруту для роботи газопроводу в реверсному режимі.

Керівник компанії Дмитро Липпа представив відповідний проект під час зустрічі високого рівня ініціативи Вертикальний коридор у Софії (Болгарія) з генеральними директорами операторів ГТС Болгарії, Греції, Словаччини, Румунії та Угорщини, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ОГТСУ.

"ОГТСУ висловив готовність приєднатися до Меморандуму про вертикальний коридор і спільних робочих груп. Під час семінару представники українського оператора звернули увагу на потребу розширити потужності болгарської та румунської газотранспортної системи. Адже пропускна здатність саме болгарської ГТС є критичною точкою для забезпечення додаткового потоку", - йдеться у повідомленні.

Фото: tsoua.com

Зазначається, що оцінка попиту, яку провели оператори ГТС України, Румунії та Молдови, показала потребу у 20 млн кубометрів для транспортування Трансбалканським маршрутом до українських підземних газових сховищ. Зазначається, що Трансбалканський газопровід вже частково працює в реверсі: в 2023 році цим маршрутом прокачано понад 0,5 млрд куб. м газу.

Партнери підтримують ОГТСУ в бажанні приєднатись до Меморандуму про вертикальний коридор та переконані, що співпраця операторів ГТС, поєднання існуючої інфраструктури та проектів з її розширення допоможуть посилити енергетичну безпеку регіону.

Як повідомлялося, у жовтні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила знижувальні коефіцієнти для точок міждержавних з’єднань «Ананьїв» та «Гребеники» на кордоні з Молдовою. Застосування таких коефіцієнтів дозволить збільшити обсяг транспортування природного газу трансбалканським напрямком до України.

Читайте також: Молдова запроваджує безплатний транзит газу для України взимку

Трансбалканський газопровід — магістральний газопровід, що проходить територією України, Молдови, Румунії, Болгарії та Туреччини. Раніше використовувався для постачання російського газу на Балкани.

У 2019 році частину інфраструктури Трансбалканського газопроводу (на території Туреччини та Болгарії) включено до складу газопроводу Балканський потік.

З 2021 року по частині газопроводу, що залишилася (у Румунії), здійснювалися реверсні поставки російського газу з МГ Турецький потік до Угорщини (з використанням інфраструктури газопроводу BRUA).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-