Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чи триватиме допомога Україні

Чи триватиме допомога Україні

Блоги
Укрінформ
Спроба розібратися, чи є підстави для суттєвих переживань щодо подальшої допомоги Україні

Останнім часом у суспільних настроях з’явилася деяка нервозність, яка пов’язана з негативними прогнозами щодо перспектив подальшої допомоги Україні. Якщо подивитися на факти, то ситуація не виглядає кризовою. Але все ж таки пропоную розібратися, чи є підстави для суттєвих переживань.

За офіційними даними допомога Україні надходить щодня та в різних форматах: від прямих вливань до бюджету, до цільового фінансування конкретних напрямків та проєктів. Ось лише кілька найбільш яскравих прикладів.

Макрофінансова допомога. Трохи понад місяць тому Україна отримала дев’ятий транш розміром в 1,5 мільярда євро в рамках макрофінансової допомоги від ЄС на 2023 рік. Майже одночасно з цим до державного бюджету України надійшов грант від США розміром в 1,15 мільярда доларів. Ці кошти призначені для компенсації соціальних та гуманітарних видатків нашого державного бюджету.

Фінансування напрямків та проєктів. Європейська комісія надала понад 50 млн євро до Фонду енергетичної підтримки України. Цей Фонд було створено для допомоги українській енергосистемі на фоні обстрілів росією критичної інфраструктури. Європейський інвестиційний банк виділив 30,7 мільйона євро на проєкти в Україні. Це фінансування буде спрямоване на задоволення інфраструктурних потреб та розв’язання нагальних питань модернізації кількох українських міст. Ще 22 мільйони євро буде використано на придбання нових екологічно чистих тролейбусів і трамваїв.. Причому виготовлених саме українськими компаніями.

Допомога технікою. До речі не завжди допомога надходить у грошовому вигляді. Нещодавно, на випадок масових відключень до українських лікарень та закладів освіти, надійшло 120 генераторів великої потужності. Вони доставлені у 18 областей та в місто Київ.

То може нам загрожують якісь негаразди у найближчому майбутньому? Не буду стверджувати, що на фінансовому небосхилі все безхмарно, адже питання виділення допомоги з боку США на наступний рік все ще перебуває на стадії вирішення. Але чого-чого, а підстав для апокаліптичних прогнозів поки що точно не існує.

З одного боку, Україна та МВФ досягли домовленостей щодо другого перегляду механізму розширеного фінансування (EFF), який відкриває шлях до отримання траншу близько 900 млн дол. При цьому нагадаю, що Програма розширеного фінансування МВФ розрахована на 4 роки, та передбачає виділення України 15,6 млрд доларів. І окремо відзначу ще один момент – зазвичай до розширеного фінансування з боку з боку МВФ «підв’язується» допомога з боку інших донорів.

З іншого боку, відбувається активне просування на шляху до отримання Україною фінансової допомоги з боку ЄС. Програма Ukraine Facility передбачає виділення 50 млрд євро протягом найближчих 4 років. Основне призначення цих коштів – забезпечення макроекономічної та бюджетної стабільності.

Звісно, було б надто оптимістично стверджувати, що всі проблеми з фінансовою допомогою вирішено. Або закривати очі на те, що є супротивники розширення підтримки нашої держави. Чи стверджувати, що ми здатні самотужки закрити всі питання. Нещодавно Президент Володимир Зеленський щиро зазначив: «Україна повинна робити все, що від неї залежить і навіть більше, щоб допомога була, і я вірю, що вона буде». Отже, ми не маємо сидіти склавши руки, в очікуванні, що наші партнери все зроблять за нас.

І ми цього не робимо. Зокрема, під час затвердження Державного бюджету на 2024 рік, Верховна Рада не тільки зменшила його дефіцит, а й збільшила його дохідну частину. В такий спосіб ми підсилюємо власну фінансову спроможність. Наступний крок – переведення економіки на військові рейки, чому сприятиме «мобілізація» військового ПДФО до державного бюджету з наступним розширеним фінансуванням оборонного сектору. Зрештою, саме ці державні інвестиції мають забезпечити перехід до економіки відновлення, про що свідчить, зокрема, прогноз зростання ВВП на наступний рік на рівні 4,6%.

Що ж ми маємо у сухому залишку? На мою думку, важку, але стабільну ситуацію з непоганими перспективами на покращення. Є певні ризики, пов’язані з виборами в деяких країнах-партнерах та до Європарламенту. Скоріше за все ми матимемо певні труднощі, які будуть обумовлені «стикуванням» загальної програми Ukraine Facility з програмами безпосередньої допомоги з боку окремих країн. Але загальний тренд все ж таки залишиться незмінним: Україна не залишиться на одинці, потужна допомога триватиме.

Олексій Леонов, народний депутат України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-