Через страйк на пункті пропуску «Шегині» застрягли понад тисячу вантажівок

Через страйк на пункті пропуску «Шегині» застрягли понад тисячу вантажівок

Укрінформ
Черга машин на заблокованих страйком польських перевізників автомобільних пунктах пропуску «Краківець - Корчова», «Рава-Руська - Гребенне» та «Ягодин - Дорогуськ» почала зменшуватися, проте ускладнилася ситуація на пункті пропуску «Шегині - Медика», де минулого тижня розпочали страйк польські аграрії.

Про це повідомив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“На сьогодні, 600-700 машин стоїть на кожному кордоні - на Дорогуську, на Гребенному і на Корчовій. Кількість машин зменшилася - частину машин пропускають, частина машин поїхала об'їжджати. Ми знаємо перевізників, які залишили машини на паркінгу і поки поїхали, тому що товар не скоропсувний. Вони погодили із вантажоодержувачами, що поки така ситуація відбувається - то машини будуть стояти в Польщі”, - сказав Балін.

Водночас, на пропускному пункті "Шегині - Медика" з боку Медики, який до минулого тижня пропускав близько 350 машин на добу, накопичилося уже понад 1 тис. автомобілів, і черга продовжує збільшуватися.

За словами Баліна, перенаправити машини на інші пункти пропуску складно, адже доведеться об’їжджати через додаткові країни й виконувати там додатково митні процедури.

“Тому ті, що вже стоять у чергах - я не думаю, що вони будуть кудись переїжджати. Будуть чекати. А ті, що зараз планують поїздку з країн Європейського Союзу до України, то вони намагаються їхати через "Ужгород - Вишнє-Німецьке" зі Словаччини, "Чоп - Захонь" із Угорщини. Або навіть ми знаємо таких імпортерів, які сьогодні залучають машини, що для них швидкопсувні товари везуть через Угринів”, - зазначив він.

Читайте також: Польські протестувальники на кордоні блокують гумдопомогу для України - консул

Як повідомляв Укрінформ, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

Страйк призвів до повної зупинки руху на трьох прикордонних пунктах пропуску між Польщею і Україною: «Дорогуськ - Ягодин», «Корчова - Краківець», «Гребенне - Рава-Руська». На кордоні утворилися черги з українських вантажівок по кількадесят кілометрів, час очікування сягає до 10-ти днів.

Читайте також: Латвія готова долучитися до переговорів із розблокування кордону України та Польщі

Перемовини на державному рівні наразі результату не дали.

23 листопада польські аграрії долучилися до протесту місцевих перевізників і, висуваючи свої вимоги, розпочали блокаду руху вантажного транспорту на пункті пропуску «Медика – Шегині» поблизу Перемишля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-