Україна відновила роботу портів Великої Одеси

Україна відновила роботу портів Великої Одеси

Укрінформ
Україні вдалося відновити роботу портів Великої Одеси без участі третіх сторін, що стало можливим завдяки військовим передумовам.

Про це у ході конференції "Майбутнє українського експорту" заявив віцепрем'єр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

"Наша позиція така: вже вийшло 10 суден по цьому тимчасовому коридору, який встановлений ВМС України, зареєстрований в усіх світових системах, він офіційно визнаний. Зайшло 10 суден, здається, ще 2 судна заходять не під зерно. Ми розуміємо, що якісь інциденти можуть відбутися, війна продовжується. Якщо щось станеться з нашим цивільним судном, ми не будемо про це говорити, але нам є чим відповісти - є військові цілі, є інші цілі, і ворог теж розуміє цю небезпечну грань", - наголосив Кубраков.

Кубраков зазначив, що морський коридор може стати відносно гарантованим лише у двох випадках – після перемоги України у війні або за сценарієм "зернової ініціативи". 

За словами урядовця, передумови для роботи нинішнього коридору, як і у випадку з зерновою ініціативою, були звільнення військовими острова Зміїний та затоплення крейсера "Москва".

Читайте також: Україна у вересні експортувала 50 тисяч тонн агропродукції через чорноморські порти - Висоцький

Як повідомлялось, Україна відкрила реєстрацію для торговельних суден та їхніх власників для проходження тимчасовими маршрутами з/до портів Одеси після того, як Росія в односторонньому порядку вийшла з чорноморської "зернової ініціативи". Перше судно, яке скористалося українським чорноморським коридором після виходу РФ з "зернової ініціативи", прибуло до Стамбулу у Туреччині 18 серпня.

Фото: Х/Олександр Кубраков

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-