День підприємця: успішні попри війну

День підприємця: успішні попри війну

Укрінформ
Про фактори підприємницького успіху у складний для України час

3 вересня в Україні відзначається День підприємця. Сьогодні це свято українців, які в умовах повномасштабної збройної агресії РФ проти України зберегли свої підприємства та продовжують розвиватися.

Саме про це інформаційна кампанія Міністерства фінансів України та Фонду розвитку підприємництва «5-7-9%: УСПІШНІ попри війну» – історії про людей та бізнеси, які вистояли в умовах війни. Які попри всі труднощі створюють нові робочі місця, сплачують податки, наближаючи перемогу України.

Активність бізнесу як фактор фінансової стабільності

Понад три з половиною роки в Україні діє урядова програма для підприємців “Доступні кредити 5-7-9%”. І майже два роки з них програма працює в умовах повномасштабної війни. Мінфін та Фонд розвитку підприємництва щотижня детально інформують про хід програми. Реальні історії  можна знайти за хештегом #УСПІШНІ_попри_війну. Так, за два останні місяці опубліковано близько півтора десятка історій про підприємців різних галузей, багатьом з яких довелось релокувати бізнес та відновлюватися після деокупації. При цьому вони активно підтримують наших захисників та допомагають постраждалим від війни, а деякі з них – зараз відстоюють незалежність нашої країни безпосередньо у лавах ЗСУ.

ТОВ «ГУДГРЕЙНОІЛ» попри війну ні на день не зупиняло свою роботу.

«Власними силами і ресурсами підприємства доводилось облаштовувати блокпости, возити до Запоріжжя гуманітарну допомогу для Маріуполя.

Зараз компанія змогла адаптуватись до нових умов та викликів: ми зберегли колектив і налагодили поставки. Продовжуємо розвиватись та долучатись до надання допомоги постраждалим та ЗСУ – купівлі авто, дронів, комплектуючих.

Мета: досягнення перемоги й активна праця над відновленням і розвитком нашої держави», – розповідає керівник та засновник підприємства Юрій Гудима, який з перших днів повномасштабного вторгнення долучився до тероборони, а зараз служить у підрозділі ударної аеророзвідки Збройних Сил України.

ТОВ «ГУДГРЕЙНОІЛ» – один з найбільших у Кіровоградській області експортерів сільськогосподарської продукції і продуктів переробки. Завдяки Державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%» компанія розширила автопарк та отримала кредитну лінію для поповнення обігових коштів, що дозволило зміцнити свої позиції, закупивши нові обсяги с/г продукції.

***

Історія про компанію «АРІС» із незламного Харкова, що виробляє пакування за високими європейськими стандартами.

Із початком повномасштабного вторгнення активи підприємства були пошкоджені: внаслідок ворожих обстрілів виробництво зазнало серйозних руйнувань, а складське приміщення знищено ворожою ракетою С-300.

Внаслідок цього влучання було втрачено продукції майже на 20 млн гривень. На щастя, співробітники не постраждали, а вціліле обладнання частково було переміщено до Кременчука.

Після деокупації Харківщини відважні працівники АРІС поступово відновлюють роботу своєї нової фабрики.

«Завдяки доступному кредитуванню «5-7-9%» компанія успішно розвивалась до повномасштабної війни, а після деокупації, завдяки лонгації за програмою,  – отримала можливість відновити склад готової продукції та виконати свої зобов’язання перед замовниками.

Ми закріпились на рівні, що дозволяє витримувати рентабельність, яка була до війни. Тому наша стратегія на 2023 – тримати рівень прибутковості, який є зараз.

Щодо майбутніх планів, то це розширення співпраці з країнами Європейського Союзу», – директор компанії Євген Миколайович Титаренко.

***

«Сприяння активності бізнесу, його прагнення до успіху попри війну – важливі чинники нашої фінансової стабільності та подальшого відновлення країни. Уряд досягає цієї мети, зокрема, завдяки державній програмі підтримки мікро- малого та середнього підприємництва «Доступні кредити 5-7-9%». За час дії воєнного стану в Україні укладено понад 36 тисяч кредитних договорів на загальну суму, яка на сьогодні наближається до 140 млрд гривень. Програма є рушійною силою розвитку малого бізнесу і суттєвою допомогою банківському сектору, які спрямовують свої зусилля на підтримку економіки держави та наближення нашої перемоги над віроломним ворогом», – коментує заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, Голова Ради Фонду розвитку підприємництва Юрій Драганчук.

«Вармхаус груп» – молода команда натхненних та кваліфікованих спеціалістів, яка надає повний спектр робіт, що пов’язані із лазерною порізкою, гнуттям, механічною обробкою, зварюванням та фарбуванням металу, зокрема, у виробництва меблів.

Роман Зелінський, директор компанії:

«Тривала та успішна співпраця з нашим ключовим фінансовим партнером Укргазбанком і Фондом розвитку підприємництва дозволила нам взяти участь у Державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%».

Компанії вдалося розширити машинний парк двома сучасними виробничими комплексами: роботизованого зварювання Panasonic та лазерного різання металу Golden Laser.

Це нам надало можливість збільшити обсяг виробництва, створити додаткові робочі місця і закласти підґрунтя для майбутнього розвитку та масштабування».

Програму реалізує Фонд розвитку підприємництва (ФРП), єдиним учасником якого є Уряд України в особі Мінфіну, що координує всі аспекти діяльності Фонду.

***

«Доступні кредити 5-7-9%» запроваджено три роки тому за ініціативи Президента України Володимира Зеленського. Так Фонд розвитку підприємництва став агентом держави у втіленні проєктів з підтримки фінансування малого бізнесу в Україні, - розповідає виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон. - Завдяки 25-літньому досвіду Фонду з реалізації кредитних програм банківського партнерства у співпраці з ЄС та Урядом Німеччини через KfW, нам вдалося швидко та ефективно запровадити доступне кредитування бізнесу. Однак Програмі також судилося стати суттєвою підтримкою для бізнесу і загалом для фінансової стабільності держави спочатку в умовах пандемії й зараз, під час війни”.

Андрій Гапон нагадує, що одним із останніх новшеств програми стала можливість використання лізингу – «Доступний лізинг 5-7-9%». “Незважаючи на всі виклики, з якими стикається бізнес, така програма набирає обертів»  – стверджує він.

Сільськогосподарське підприємство «СУРА АГРО» розташувалось у мальовничих селах Миколаївка та Новомиколаївка на Дніпропетровщині.

Головна спеціалізація – вирощування зернових та олійних культур.

У липні цього року підприємство вирішило розширити свій технічний парк, придбавши за допомогою програми «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» вантажний автомобіль-самоскид SCANIA для транспортування зерна.

«Це було виважене та прораховане рішення, яке дозволить нам не залежати у питаннях збуту від посередників, а зекономлені кошти на логістиці – спрямовувати на інші потреби господарства», – ділиться досвідом керівниця «СУРА АГРО» Аліна Скрипник, яка вже більше 20 років присвячує агробізнесу.

Аліна – справжня візіонерка. Вона переконана: сьогодні сільське господарство – це платформа для змін, інновацій та взаємодії.  Її приклад надихає та підтверджує нову реальність – жінки можуть стати успішними лідерами у будь-якій галузі, у тому числі в стратегічно важливому для України агросекторі.

***

Сьогодні «Доступні кредити 5-7-9%» надаються підприємцям 45 уповноваженими банками. Держава продовжує здійснювати всі необхідні компенсаційні виплати на користь бізнесу за укладеними кредитними договорами у межах Програми. З моменту старту держпрограми підприємництва отримали від уповноважених банків близько 71 тисячу кредитів на загальну суму майже 227 млрд грн, з яких 48 тис. – від банків державного сектору економіки на понад 100 млрд гривень (станом на 28.08.2023).

За роки її реалізації найактивнішим гравцем був і залишається ПриватБанк.

«Наша мета – не просто підтримати бізнес, а надати йому можливість розвиватися навіть в умовах війни. Серед наших клієнтів – велика кількість компаній з деокупованих Київщини, Харківщини, Чернігівщини та Сумщини. ПриватБанк готовий фінансувати бізнеси, які працюють по всій території України, окрім зон безпосередніх бойових дій та наближених до них”, - розповідає куратор Програми від банку, Член Правління з питань малого і середнього бізнесу ПриватБанку Євген Заіграєв

Ігор Матвєєв 20 років тому перетворив збанкрутілий колгосп у Знам'янці на успішне господарство площею 1000 га, а під час війни він невпинно продовжує розвивати своє підприємство, зберігати робочі місця та інвестувати у бізнес.

Таким чином підприємець не тільки підтримує економіку країни, а й велику частину прибутку віддає на потреби сил оборони, які захищають нашу землю від агресора. 

Завдяки ПриватБанку фермерське господарство скористалося Державною програмою «Доступні кредити 5−7−9%», отримавши 2 млн грн на поповнення обігових коштів і 8 млн грн на купівлю нового комбайну.

За його словами, у Приватбанку очікують значного потоку заявок та збільшення кредитного портфелю в цьому році. Зокрема, новими умовами державної програми “5-7-9%” встановлено декілька пріоритетних напрямів пільгового кредитування, в першу чергу – фінансування аграріїв. 

Інформаційна кампанія «5-7-9%: УСПІШНІ попри війну» триває, тож продовжуємо слідкувати за неймовірними історіями про відважних українських підприємців.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-