Відновлення «зернової угоди» є критично важливим – ФАО

Відновлення «зернової угоди» є критично важливим – ФАО

Укрінформ
Відновлення зернової ініціативи є критично важливим для виходу зі світової продовольчої кризи.

Про це сказав головний економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в інтервʼю Укрінформу.

«Відновлення Чорноморської зернової ініціативи сприятиме зниженню міжнародних цін та покращенню доступу до сільськогосподарської продукції для низки країн з низьким та нижчим за середній рівнем доходу. Багато з цих країн вже перебувають у складній макроекономічній ситуації, стикаючись з високим рівнем заборгованості, а зростання витрат на імпорт та економічна нестабільність значно погіршують їхню спроможність підтримувати своє населення», - сказав Тореро.

За його даними, такі країни як Кенія або Бангладеш, маючи на сьогодні серйозні проблеми з нестачею продовольства, вже отримали підтримку від зернової ініціативи у вигляді достатньої пропозиції пшениці.

Також Тореро зазначив, що відновлення роботи зернової ініціативи дозволить запобігти різкому падінню сільськогосподарського виробництва в Україні, враховуючи важливу роль нашої країни у постачанні олійних та зернових культур на світовий ринок.

Призупинення ж дії Чорноморської зернової ініціативи, на додаток до війни, створює виклик для вітчизняних виробників через високі логістичні витрати на експорт альтернативними маршрутами.

Читайте також: Дмитро Кулеба обговорив із секретарем Ліги арабських держав експорт зерна

Як повідомлялося, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що багато країн зацікавлені в тому, щоб «зерновий коридор» працював, але завданням Москви є створення штучного голоду у світі, який спричинить продовольчу міграцію до Європи.

Чорноморська зернова угода була укладена у липні 2022 року. Задля цього були підписані два документи: за участю ООН, Туреччини та України й окремо – ООН, Туреччини та РФ. Дія угоди декілька разів продовжувалась. 17 липня Москва заявила про свій вихід із зернової угоди.

Загалом у 2022/2023 маркетинговому році (з 1 липня 2022 року по 30 червня 2023 року) Україна експортувала майже 49 млн т зернових та зернобобових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-