Більшість української агропродукції експортуватимуть до Туреччини за нульовою митною ставкою

Більшість української агропродукції експортуватимуть до Туреччини за нульовою митною ставкою

Укрінформ
Україна надалі експортуватиме переважну більшість агропродукції до Туреччини за нульовою митною ставкою, адже цей товар транспортується для продажу в треті країни до чи після переробки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Зазначається, що Туреччина є великим імпортером української пшениці. Проте більшої частки українського зерна це мито не стосується, оскільки наша продукція ввозиться до Туреччини переважно для продажу в треті країни, і за неї мито не сплачується.

У міністерстві пояснюють, що у Туреччині діє два митних режими на імпорт. Один діє для продукції, яка використовується для внутрішнього споживання. Якраз для такої продукції уряд Туреччини і оголошував тимчасову нульову ставку мита. Наразі термін дії цього пільгового режиму закінчився. І митна ставка 130% повертається.

Інший митний режим діє для продукції, яка йде на продаж у треті країни до чи після переробки. Для цього режиму мито не сплачується.

У загальній структурі експорту українських зернових до Туреччини частка продукції за імпорт якої потрібно буде сплачувати мито становить 5%.

За даними Державної митної служби України, за підсумками першого кварталу 2023 року Туреччина імпортувала української пшениці на 168,8 млн доларів – це 17,7% від усього її експорту.

Читайте також: Угорщина визначила умови транзиту забороненої для імпорту української агропродукції

Як повідомлялося, з 1 травня 2023 року Туреччина планує для всіх країн-експортерів відновити мито на імпорт ключових зернових культур. Воно становитиме 130% й поширюється виключно на такі культури: пшеницю, ячмінь, кукурудзу, жито, овес та сорго.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-