Україна в умовах війни побудувала ефективну систему надходження пального - експерт

Україна в умовах війни побудувала ефективну систему надходження пального - експерт

Укрінформ
Україна в умовах війни побудувала нову та ефективну систему надходження пального, яка забезпечує країну необхідними обсягами цього ресурсу. У найбільших українських мереж є запаси нафтопродуктів майже на 30 діб реалізації.

Про це директор консалтингової групи «А95» Сергій Куюн повідомив у Медіацентрі Україна – Укрінформ під час брифінгу «Український паливний ринок і зима, готовність до весни та весняних аграрних робіт».

«Україні вдалось повністю ліквідувати загрозу позбавлення пального. Станом на початок квітня ми втратили 100% довоєнних джерел постачання нафтопродуктів. Це ситуація, з якою не стикалась жодна країна світу. Ми побудували нову розгалужену систему надходження пального. Вона склала свій перший іспит у жовтні-листопаді, коли з’явився сплеск використання генераторів. Зараз Україна має хороший запас пального і дуже впевнено рухається у весняний сезон», - зазначив він.

Читайте також: В Україну розпочався імпорт американського дизпального - уперше в історії

Куюн уточнив, що ще у жовтні минулого року уряд ініціював обговорення з учасниками ринку пального створення відповідних запасів, адже з’явилось розуміння, що 5 лютого стартує ембарго на імпорт російських нафтопродуктів, яке може призвести до певного дефіциту.  Але цього не сталося – Україна підійшла до цієї дати з падінням ціни на пальне.

«Ембарго вплинуло на європейців і нас таким чином, що всі дуже гарно підготувались. Європа «залита» пальним, ми також. Сьогодні у найбільших мереж України пального на понад 30 діб реалізації. І це при тому, що постачання тривають, можна сказати, у нормальному режимі», - додав директор консалтингової групи «А95».

Читайте також: Столтенберг – про доставку боєприпасів, запчастин та пального в Україну: Швидкість рятуватиме життя

Як повідомлялось, у січні обсяги імпорту автомобільного бензину в Україну перевищили 200 тис. тонн, майже третину продукту було відвантажено з Румунії. Іншими великими постачальниками бензину є Польща, Литва й Греція. Ці три країни відвантажили разом 81,6 тис. т продукту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-