Україна у січні скоротила експорт агропродукції на 13% - УКАБ

Україна у січні скоротила експорт агропродукції на 13% - УКАБ

Графік
Укрінформ
У січні 2023 року Україна експортувала 6,1 млн т продукції агропромислового комплексу, що на 13% менше, ніж у грудні 2022 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.

"У січні 2023 року Україні вдалося експортувати 6,1 млн т продукції АПК, що на 13% менше аналогічного показника попереднього місяця. 50% цього експорту було здійснено за допомогою роботи «зернового коридору», а решта – альтернативними експортними маршрутами", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що не вся продукція, відвантажена у січні, встигла фізично перетнути кордон. Скорочення експорту в січні цього року спричинене низькими показниками роботи «зернового коридору», оскільки російська сторона постійно їй перешкоджає.

У січні з України було експортовано 4,2 млн т зернових культур (частка кукурудзи - 64%, пшениці - 31%, ячменю - 5%), що на 13% менше, ніж у грудні торік. Експорт олійних культур становив 793 тис. т (частка сої – 51%, насіння соняшнику – 24% та ріпаку – 24%); це на 9% менше, ніж у грудні 2022 року.

Також, у січні було експортовано 419,7 тис. т рослинних олій (частка соняшникової олії - 94%, соєвої олії - 6%), що на 10% менше, ніж за попередній місяць. Експорт макухи після вилучення рослинних олій становив 430,4 тис. т (частка соняшникової макухи - 84%, соєвої - 16%); це на 26% менше, ніж попереднього місяця.

За даними УКАБ, головні зміни протягом січня стосуються структури експорту олійних культур. У січні 2023 року найбільша частка експорту олійних припадає на сою, яку зараз розпочали активно продавати за кордон. Весь обсяг вирощеного ріпаку вже експортували, а продаж насіння соняшнику загальмував, бо відносно відновився експорт соняшникової олії та поступово відновлюється внутрішня переробка насіння соняшнику.

В асоціації наголошують, що наразі одним із нагальних питань є продовження роботи «зернового коридору», оскільки погоджений термін його дії закінчується в середині березня 2023 року. 

Читайте також: Україна у січні експортувала «зерновим коридором» 2,4 мільйона тонн збіжжя

За останні пів року альтернативні маршрути суттєво збільшили свою пропускну здатність, проте цього недостатньо. Без «зернового коридору» країни не зможуть імпортувати українське продовольство, а українські аграрії не зможуть отримувати кошти для забезпечення своєї подальшої діяльності – насамперед, весняної посівної 2023 року.

Як повідомлялося, у 2022/2023 маркетинговому році Україна експортувала 26,701 млн т агропродукції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-