Україна з початку 2022/23 маркетингового року скоротила експорт пшениці на 45% - УКАБ

Україна з початку 2022/23 маркетингового року скоротила експорт пшениці на 45% - УКАБ

Укрінформ
Україна від початку 2022/2023 маркетингового року, станом на 20 січня, експортувала 9 млн т пшениці, що на 45% менше аналогічного показника 2021/2022 маркетингового року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

"Станом на 20 січня з початку 2022/23 МР Україна експортувала 9 млн т пшениці, що на 45% менше аналогічного показника минулого року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що основними причинами падіння експорту пшениці стали: зменшення виробництва пшениці у 2022 році, коли було зібрано 20,2 млн т (на 37% менше, ніж у 2021 році) та ускладнена логістика при здійсненні експорту через часткову блокаду українських морських портів російськими військами, неповноцінну роботу «зернового коридору» та все ще низьку пропускну здатність альтернативних маршрутів.

Читайте також: У січні вдвічі скоротилась кількість суден, які щодня проходять Босфор «зерновим коридором»

За даними УКАБ, через зміну логістики суттєво змінилася й географія експорту пшениці. Якщо до початку війни основними країнами-експортерами були Індонезія, Єгипет та Туреччина, то в поточному маркетинговому році це – Румунія, Іспанія і Туреччина.

В асоціації наголошують, що в України все ще залишається експортний потенціал пшениці і є перехідні залишки з минулого маркетингового року. Зауважується, що в Україні достатньо запасів й для внутрішнього споживання, що становить близько 7 млн т. Однак ціна все ще залишається низькою на українському ринку, що значно ускладнює подальшу діяльність українських аграріїв.

Як повідомляв Укрінформ, Україна у 2022 році експортувала понад 50 млн т  зернових й олійних культур та продуктів їхньої переробки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-