З початку війни уряд залучив від продажу ОВДП 186,3 мільярда

З початку війни уряд залучив від продажу ОВДП 186,3 мільярда

Укрінформ
Уряд від початку повномасштабної війни залучив від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) 186,3 млрд грн в еквіваленті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національного банку.

"Упродовж повномасштабної війни росії проти України уряд залучив від розміщення ОВДП на аукціонах 123 744,1 млн грн, 1 445,9 млн дол. США та 468,4 млн євро. На погашення за внутрішніми борговими цінними паперами спрямовано 183 923,3 млн грн, 2 090,2 млн дол. США та 168,0 млн євро", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з квітня до серпня (включно), у жовтні та з початку листопада сальдо внутрішніх боргових операцій уряду було від’ємним. За підсумками трьох тижнів листопада, зокрема, воно становило мінус 521,9 млн грн. Водночас у березні та вересні обсяги залучених урядом коштів на аукціонах із продажу ОВДП перевищували витрати на погашення внутрішніх боргових інструментів.

Минулого тижня Міністерство фінансів підвищило ставки за низкою гривневих ОВДП (максимальна ставка зросла до 19% річних).

Загалом упродовж дії воєнного стану уряд також збільшував дохідність за всіма доларовими паперами (максимальна – 4,5% річних). Водночас ставки за військовими облігаціями, номінованими в євро, поки не змінювались і становлять 2,5% річних.

Читайте також: Мінфін залучив до бюджету військових облігацій на 5 мільярдів

Найбільший портфель відповідних цінних паперів і надалі утримують банки – первинні дилери. Другим за обсягом портфель військових облігацій сконцентрований громадянами та бізнесом України. Обсяг облігацій внутрішньої державної позики у власності нерезидентів становить 1 074,7 млн грн та 9 млн дол. США.

Як повідомлялося, у зв’язку з російською агресією український уряд ухвалив рішення про поетапний випуск військових облігацій. Планується здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд грн.

Мінфін проводить аукціони з продажу ОВДП щовівторка, починаючи з 1 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-