До «фінансового Рамштайну» мають увійти кілька десятків країн – Шмигаль

До «фінансового Рамштайну» мають увійти кілька десятків країн – Шмигаль

Укрінформ
У «фінансовий Рамштайн» мають увійти ті країни, які наразі реально підтримують нашу державу фінансами.

Про це у ефірі всеукраїнського телемарафону заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає кореспондент Укрінформу.

«У першу чергу ми говоримо про те, що засновниками «фінансового Рамштайну мають стати ті країни, які реально наразі підтримують Україну фінансами. Тобто це – дійсно кілька десятків країн», - сказав Шмигаль

Читайте також: Шмигаль назвав напрямки, де Україна найбільше потребує фінансової допомоги від партнерів

Прем’єр-міністр уточнив, що тут йдеться про країни G7, Євросоюз, США та міжнародні фінансові організації - МВФ, Світовий Банк, ЄІБ, ЄБРР.

«Ми також просимо долучитися Організацію економічного співробітництва та розвитку як організацію, яка була при витоках реалізації плану Маршала. Тобто - у них дуже хороший досвід. І ось у такому колі, я думаю, будуть якраз перші зустрічі «фінансового Рамштайну», - заявив він.

Очільник Кабміну сказав, що фактично це буде міжнародна фінансова координаційна платформа.

Відповідаючи на питання про повоєнне відновлення України і про те, чи стала сьогоднішня конференція у Берліні відповіддю на питання, з чого почати відновлення, Прем’єр-міністр зауважив, що у тої ж Німеччини є досвід відновлення.

Читайте також: У економічному відновленні України слід зосередитись на енергореформі – експерт

«І звісно ж, наразі експерти і науковці обговорювали якраз пріоритетність відновлення. Безумовно, є такі природні речі, коли неможливо вижити без питної води, електрики, тепла – це те, що потрібно відновлювати негайно і що потрібно підтримувати постійно у діючому стані, це важливі речі», - уточнив він.

Шмигаль зазначив, що є також і природні, і науково обґрунтовані пріоритети – це відновлення лікарень, інфраструктури, що дасть змогу доставляти людям все необхідне.

Також ідеться і про транспортну інфраструктуру та відновлення житла для людей, соціальних будівель - щоб люди могли пережити зиму і відчувати себе захищеними у своїх домівках, зазначив він.

Читайте також: Шмигаль обговорив із фон дер Ляєн створення фінансової платформи для підтримки України

«І, звичайно, наступний пріоритет – це повне відновлення взагалі житлової соціальної спроможності в Україні. Тобто, всі ці пріоритети будуть покладені на папір, будуть (зроблені – ред.) відповідні наукові підсумкові висновки, які ляжуть у основу того плану відновлення, який готує величезна група експертів для України», - поінформував він.

Шмигаль висловив сподівання, що до кінця року основа цього плану буде зроблена.

«Безумовно, ми не можемо затвердити цей план до завершення військових дій, але підготувати його треба заздалегідь, - щоб потім, зокрема, після завершення війни і нашої перемоги не витрачати роки на підготовку такого плану», - уточнив глава українського уряду.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський наполягає на заснуванні так званого «фінансового Рамштайну» для підтримки фінансової стабільності України та відновлення зруйнованої російськими військами інфраструктури.

Читайте також: Нині 60% держбюджету йде на оборону – Шмигаль

Зі свого боку Шмигаль заявив, що проведення регулярних зустрічей у запропонованому Президентом Володимиром Зеленським форматі так званого «фінансового Рамштайну» потрібні для оперативної координації зусиль щодо допомоги Україні.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-