НАБУ оголосило у розшук ексочільника НБУ: вивчаємо обставини справи

НАБУ оголосило у розшук ексочільника НБУ: вивчаємо обставини справи

Укрінформ
Колишнього голову Нацбанку Кирила Шевченка оголосили в розшук у справі про розкрадання в Укргазбанку: про що йдеться?

У понеділок Національне антикорупційне бюро України оголосило у розшук колишнього голову Національного банку Кирила Шевченка. Його та ще кількох осіб підозрюють у причетності до розкрадання понад 200 мільйонів гривень шляхом зловживання службовим становищем під час роботи в державному Укргазбанку.

Серед причин оголошення в розшук - ігнорування підозрюваним викликів слідчих та відсутність інформації про те, де він перебуває. “Про підозру їм (фігурантам справи) повідомили ще на початку жовтня, однак у спеціальному порядку, бо місцеперебування цих осіб було невідоме. Відтоді підозрювані ігнорували виклики до слідчого, через що їх оголошено в розшук», – йдеться у повідомленні НАБУ

Що ж відомо про цю справу?

4 жовтня  тодішній ще голова Національного банку Кирило Шевченко подав на розгляд Президентові України заяву про відставку, аргументуючи своє звільнення станом здоров’я. «З причин, пов'язаних зі здоров’ям, які я не можу надалі ігнорувати, ухвалив для себе складне рішення», – написав посадовець у фейсбуці.

Глава держави скерував відповідне подання до парламенту і вже 6 жовтня Верховна Рада України звільнила Шевченка з посади керівника Національного банку. Того ж дня САП і НАБУ повідомили ексголові НБУ про підозру в розтраті шляхом зловживання службовим становищем коштів Укргазбанку та у службовому підробленні.

Слідство з’ясувало, що посадовці Укргазбанку у листопаді 2014 року налагодили схему виведення коштів із держбанку через сплату послуг псевдопосередникам нібито за залучення коштів великого бізнесу та державних установ і підприємств. Насправді ж посередництво відбувалося лише на папері: клієнти розміщували кошти на депозити в банку за власною ініціативою або ж згідно з порядком, запровадженим для держсектору Кабінетом Міністрів. Натомість держбанк на підставі фіктивних актів виконаних робіт справно сплачував псевдопосередникам за послуги, які ті ніколи не надавали. При цьому про самих посередників  більшість клієнтів банку навіть не знала. “За час існування цієї схеми (з листопада 2014-го по березень 2020 року) держустанова здійснила понад тисячу перерахувань на адресу 52 псевдопосередників, витративши на це, як вважає слідство  - незаконно - понад 206 млн грн.”, – зазначили в НАБУ.

Організатором схеми в НАБУ та САП вважають першого заступника голови правління Укргазбанку, який невдовзі за рішенням уряду очолив фінустанову. Він ініціював зміну внутрішніх документів для легітимізації схеми, усував перешкоди для вчинення злочину через використання владних повноважень, затверджував умови співпраці з посередниками та здійснював контроль за виплатами.  Із такого формулювання одразу ж зрозуміло, що йдеться саме про Шевченка. Адже саме він у 2014 році став першим заступником голови правління Укргазбанку, потім  - в.о. голови, а 28 травня 2015-го його обрали головою правління Укргазбанку за результатами конкурсу.

Реакція фігурантів і перспективи провадження

6 жовтня Кирило Шевченко одразу ж відреагував на підозру. На своїй сторінці у фейсбуці він написав: “Інформація про оголошення підозри стала неочікуваною — я дізнався про неї зі ЗМІ, перебуваючи за кордоном на лікуванні». Крім того, він зізнався у “політичному тиску”, який нібито й став причиною погіршення стану здоров’я. “Вважаю проявом політичного переслідування та зведення рахунків реанімацію саме зараз кримінальної справи, якій уже 3,5 роки. Увесь цей час вона так і не розслідувалась. Проте сам факт справи періодично використовувався для репутаційних атак на мене. У такий спосіб мене намагалися — але безрезультатно, — схилити до рішень, які вважаю шкідливими для фінансової стабільності держави та загрозою для інституційної незалежності НБУ», – додав Шевченко. Це, датоване 6 жовтня, повідомлення наразі — останнє на Фейсбук-сторінці екскерівника НБУ, яка має 33 тисячі передплатників. Жодної реакції на останні події там немає. 

Фото: Yelyzaveta Serhiienko/Press office NBU
Фото: Yelyzaveta Serhiienko/Press office NBU

24 жовтня НАБУ оголосило в розшук ексголову НБУ та ще двох фігурантів (одного із заступників голови правління Укргазбанку і заступника директора департаменту роботи з корпоративними віпклієнтами банку). “Національне антикорупційне бюро України розшукує підозрюваних у кримінальному провадженні № 52019000000000143 від 20.02.2019 за фактами вчинення службовими особами АБ “Укргазбанк”, у складі організованої групи”, – зазначили в антикорупційному Бюро.

Зокрема, Шеченка підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України. Якщо  провину доведуть, йому загрожуватиме від 7 до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років та з конфіскацією майна.

Загалом у справі 5 основних фігурантів. Два тижні тому Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід одному з підозрюваних (начальникові департаменту роботи з корпоративними віпклієнтами АБ "Укргазбанк")  - тримання під вартою з альтернативою внесення 35,1 млн гривень застави.

Яна Колода, Київ

Перше фото: Yelyzaveta Serhiienko/Press office NBU

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-