Щомісячну допомогу від ЄС спрямують на соцвиплати й енергосектор — Стефанішина

Щомісячну допомогу від ЄС спрямують на соцвиплати й енергосектор — Стефанішина

Укрінформ
Макрофінансову допомогу в обсязі 1,5 млрд євро на місяць, яку отримуватиме Україна від Європейського Союзу наступного року, спрямують на соціальні виплати та підтримку енергетичного сектору.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає кореспондент Укрінформу.

"Ці кошти спрямовуватимуться в державний бюджет України на покриття нестачі - це соціальні та пенсійні виплати. Також ми сподіваємося, що частина коштів щомісяця йтиме на відновлення пошкоджень, спричинених ракетними обстрілами рф, зокрема в енергетичній інфраструктурі", - сказала урядовець.

Стефанішина зазначила, що до кінця року спільно з ЄС планується забезпечити всі енергетичні об'єкти необхідними для швидкого відновлення матеріалами.

За її словами, щомісячний транш у розмірі €1,5 млрд є результатом більш ніж піврічних переговорів, і це вже шоста програма макрофінансової допомоги Україні від ЄС.

"Це програма макрофінансової допомоги, у межах якої Європейська комісія виступає гарантом цих коштів. Вони кредитні, але кредитна ставка дуже низька, навіть символічна. Це єдиний надійний і продуктивний механізм, який не створюватиме додаткового навантаження на бюджет після перемоги або після освоєння цих коштів", - наголосила віцепрем'єр-міністр.

Крім того, за її словами, підтримку Україні нададуть США (у розмірі $1,2 млрд), а також МВФ.

Читайте також: МВФ очікує стабілізації ВВП України наступного року, якщо не затягнеться війна

Як повідомлялося, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна може розраховувати наступного року на виділення їй Євросоюзом 1,5 млрд євро на місяць.

За оцінками Міністерства фінансів, у наступному році щомісячний дефіцит бюджету становитиме $3-4 млрд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-