Бізнес послабив негативні економічні очікування - Нацбанк

Бізнес послабив негативні економічні очікування - Нацбанк

Опитування
Укрінформ
Бізнес продовжує послаблювати негативні очікування стосовно своєї ділової активності.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані опитування підприємств у вересні, повідомляє пресслужба НБУ.

"У вересні тривало пом’якшення бізнесом негативних оцінок перспектив своєї економічної діяльності на тлі адаптації до воєнних умов та пристосування населення до поточної ситуації", - йдеться в повідомленні.

Водночас руйнування виробничих потужностей, труднощі з логістикою, здорожчання енергоресурсів, зменшення обсягів інвестицій, імпорту та експорту, а також зниження купівельної спроможності стримують відновлення економічної активності підприємств усіх секторів економіки.

У вересні 2022 року індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 46,1 із 44,1 у серпні. Підприємства промисловості дещо поліпшили оцінки економічних перспектив: секторальний індекс у вересні становив 47,1 порівняно з 46,7 у серпні. Другий місяць поспіль респонденти очікують збільшення обсягів виготовленої продукції, зумовлене насамперед зростанням оцінок щодо обсягу нових замовлень. Водночас очікування стосовно обсягів нових експортних замовлень залишалися песимістичними.

Читайте також: ЄБРР погіршив прогноз щодо економіки України у 2023 році

Підприємства сектору будівництва мали найстриманіші серед всіх секторів економіки оцінки щодо своєї діяльності, зумовлені низькою фінансовою спроможністю споживачів, станом суміжних ринків, а також сезонним чинником: секторальний індекс становив 41,0 (у серпні – 41,2).

Підприємства торгівлі у вересні поліпшили очікування щодо своєї економічної діяльності, вперше з початку року впритул наблизившись до нейтрального рівня: секторальний індекс становив 49,9 порівняно з 47,4 у серпні. Респонденти оптимістично оцінюють обсяги товарообороту та обсяги закупівлі товарів для продажу, водночас вказують на зменшення залишків товарів для продажу.

Підприємства сфери послуг також поліпшили власні очікування: секторальний індекс зріс до 43,4 із 39,6 у серпні. Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, зберігають високі очікування щодо здорожчання власної продукції та послуг на тлі посилення очікувань зростання цін на сировину та товари постачальників.

У Нацбанку підкреслили, що більшість підприємств, які беруть участь в опитуваннях, зберігають високі очікування щодо здорожчання власної продукції та послуг на тлі посилення очікувань зростання цін на сировину та товари постачальників. Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими. Підприємства всіх секторів і надалі не очікують зростання загальної чисельності працівників на своїх підприємствах. Найменш песимістичні оцінки надали підприємства торгівлі.

Читайте також: Попри війну 47% бізнесів в Україні очікують зростання наступного року

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 5 до 23 вересня 2022 року. В опитуванні взяло участь 448 підприємств. Серед опитаних підприємств 45,8% – компанії промисловості, 27,2% – сфери послуг, 21,9% – торгівлі, 5,1% – будівництва; 30,1% респондентів – великі підприємства, 31,5% – середні, 38,4% – малі.

Як повідомлялося, результати опитування Інституту економічних досліджень та політичних консультацій показали, що у серпні продовжувалося відновлення виробництва. Зокрема, із 27,5% у липні до 22,9% у серпні зменшилась частка тих підприємств, на яких виробництво скоротилось.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-