Ізраїль може частково замінити російський газ у Європі

Ізраїль може частково замінити російський газ у Європі

Укрінформ
Питання поставок Ізраїлем природного газу в Європу стало однією з тем переговорів у Берліні 12 вересня на рівні голів урядів.

Про такі плани розповіли на спільній пресконференції канцлер ФРН Олаф Шольц і прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми багато говорили про питання постачання енергії та співробітництва в цій галузі. Ізраїль, ймовірно, зможе експортувати природний газ до Європи, сподіваємося, з наступного року. Ми візьмемо участь у зусиллях, щоб замінити російський газ у Європі», - заявив Лапід.

Він уточнив, що наразі можливості Ізраїлю вимірюються близько 10 відсотками того, що росія продала в Європу торік. Це – лише частина рішення проблеми, але Ізраїль готовий працювати надалі над пошуком рішення проблеми. Зокрема, додав прем’єр, його країна має технології та багато стартапів у галузі відновлюваної енергетики, які працюють над пошуком шляхів якнайшвидшого виходу з нинішньої енергетичної кризи. Ізраїль готовий співпрацювати в цій галузі з Німеччиною, яка є «супердержавою в галузі інновацій».

Читайте також: Євросоюз позбавиться залежності від енергоресурсів рф за 6-7 місяців - фон дер Ляєн

Шольц своєю чергою відзначив, що джерел отримання газу, який походить не з росії, стає дедалі більше. Це, зауважив він, негайно позначається на світових ринках і цінах на пальне. ФРН, за словами її канцлера, наразі має вирішити низку технічних проблем, зокрема в частині будівництва трубопроводів у порти західноєвропейських і південноєвропейських держав, а також будівництва власних LNG-терміналів.

Глава уряду Німеччини запевнив, що країна розпочала працювати над проблемою ще в грудні і встигла вчасно вжити кроків для того, щоб мати можливість пройти через зиму без російського газу та інших видів палива з рф і допомогти іншим державам. З жовтня ЄС припинить закуповувати російське вугілля, радикально зменшується імпорт російської нафти, нагадав політик. Він зазначив, що підготовка до важких зимових місяців триває. За його словами, «всі були готові до того, що путін скаже: газу більше не буде».

Читайте також: Європа не має дати путіну себе залякати – Мішель

Кінцевою метою, нагадав Шольц, є відмова від викопних джерел енергії. Німеччина зможе довести виробництво електроенергії з відновлювальних джерел до 80% до кінця десятиліття.

Як повідомляв Укрінформ, глава МЗС Австрії Александер Шалленберг заявив, що президент рф володимир путін перетинає "червону лінію", коли вдається до продовольчого та газового шантажу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-